Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta održana promocija knjige prof. dr Raška Jovanovića „Jedan drugi Nušić“

17 decembar 2021

Promocija knjige prof. dr Raška Jovanovića „Jedan drugi Nušić“, u izdanju „Nušić fondacije“, održana je 17. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

O ovom delu koje otkriva vrednosti dramskog stvaralaštva našeg velikog komediografa, osim autora, govorili su i dramski pisac, nekadašnji direktor Drame nacionalnog teatra Miodrag Ilić, upravnik „Nušić fondacije“, jedan od potomaka slavnog pisca Nebojša Nušić i urednica u „Nušić fondaciji“ Nevena Vitošević.  

Konstatujući da je taj deo Nušićevog opusa (drama) nepravedno zapostavljen i prepušten zaboravu, autor knjige zalaže se za njegovu scensku revitalizaciju. Pošto, pri tome, koristi gotovo sve relevantne kritičarske ocene Nušićevih drama, Jovanović uspeva da izgradi kompleksni prikaz tih dela, od kojih su pojedina (Jesenja kiša, Predgovor) prvi put u celosti štampana tek u novije vreme.

U predgovoru knjige, prof. dr Nenad Ljubinković, ocenio je da gospodin Jovanović, uz proverene teatrološke podatke o njihovim izvođenjima, otkriva čitaocu čitavo jedno područje Nušićevog dramskog rada, koje, po obimu, ne zaostaje za komedijskim i koje će, „verujemo, posle ove studije, zadobiti drugačiji tretman ne samo u književno-istorijskim proučavanjima i teatrološkim valorizacijama, nego i u teatarskoj praksi“. 

Prema njegovom mišljenju, od značaja je i činjenica što Jovanović u svojoj prezentaciji Nušićevih drama nastoji da prikaže njihovu scensku sudbinu ne samo u našim pozorištima, naročito u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu, nego i na inostranim pozornicama, ili pak prilikom prikazivanja na drugim jezicima u našoj sredini.