Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANA PROMOCIJA MONOGRAFIJE "BRANISLAV NUŠIĆ, ŽIVOT I DELO"

23 oktobar 2014

Monografija Raška V. Jovanovića "Branislav Nušić, život i delo", u izdanju JP Službeni glasnik, predstavljena je u četvrtak 23. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta (NP) u Beogradu.
Najnovija knjiga o Branislavu Nušiću, povodom 150 godina od njegovog rođenja, govori o životu i obimnom stvaralačkom delu jednog od najplodnijih i najpopularnijih srpskih pisaca uopšte, a posebno na razmeđi 19. i 20. veka.
Nušić je svojim delom obeležio srpsko dramsko stvaralaštvo tog perioda i kasnije, a njegov uticaj vidljiv je i danas u 21. veku.
Kao pisac sa uspehom je stvarao još i pripovedačku, romanesknu i memorarsku prozu, a isticao se i putopisnim i etnografskim delima.
Bio je i pesnik i satiričar.
Dugi niz godina bavio se i novinarstvom, pokretao je i uređivao više listova, dok je potpisujući se kao Ben Akiba uspostavio i novinarsku kozeriju kod nas.
Delo govori o svestranoj ličnosti živog i radoznalog duha, neobično aktivnoj u gotovo svim sferama društvenog života, a naročito u oblasti drame i pozorišta.
Osim autora Jovanovića, na promociji su govorili teatrološkinja i pozorišna kritičarka Dragana Bošković, dramski pisac Siniša Kovačević, načelnica Glasnikove Službe za marketing i odnose s javnošću Zlatica Đokić, teatrolog Radomir Putnik i urednik u "Službenom glasniku" Jovo Vukelić.
U programu su učestvovali prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Radmila Živković i glumci NP Bojana Bambić i Pavle Jerinić.
M.B.