Vesti

PROMOCIJA MONOGRAFIJE "EGON SAVIN" D.P. POLjANSKOG 18.10. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

17 oktobar 2012

Monografija "Egon Savin" Dejana Penčića Poljanskog, u izdanju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, biće predstavljena u četvrtak 18. oktobra (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta.

U knjizi su hronološki predstavljene Savinove režije, a kad god je bilo moguće - priređivač je uz podatke o predstavi, dao i kritike objavljene u štampanim i elektronskim medijima.
Poseban uvodnik o stvaralaštvu Egona Savina napisao je teatrolog Petar Marjanović iz čijeg "pozorišnog dnevnika" o prvim utiscima posle gledanja Savinovih predstava saznajemo mnogo o njegovim rediteljskim počecima i estetici koju je sledio. Stoga se, kako komentariše Radomir Putnik, treba složiti sa mišljenjem da je Savin nastavljač najznačajnijeg stvaralačkog toka srpske režije koju su posle drugog svetskog rata izgradili Mata Milošević, Bojan Stupica, Miroslav Belović i Dejan Mijač.
Razgovor će voditi dramaturg Slavko Milanović, a pored autora, o knjizi će govoriti upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević i dramaturg Radomir Putnik.
Ulaz je besplatan.
M.B.