Vesti

NA VELIKOJ SCENI PRIREĐENA PROMOCIJA MONOGRAFIJE O ŽIVANU SARAMANDIĆU

7 mart 2016

Promocija monografije o čuvenom srpskom operskom pevaču, jednom od najpoznatijih basova kod nas i dugogodišnjem prvaku Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Živanu Saramandiću (1939-2012), koju je priredila novinarka Dušica Milanović, a objavio Službeni glasnik u okviru edicije Posebna izdanja, održana je u ponedeljak 7. marta na Velikoj sceni.
U ime v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića, koji je zbog porodičnih obaveza u inostranstvu bio sprečen da prisustvuje ovom događaju, mnogobrojnu publiku pozdravio je direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović.
U kratkom obraćanju, između ostalog, rekao je da je ova promocija „samo mali dokaz naše velike ljubavi prema jednom velikom čoveku koji je bio i ostao veličanstveni umetnik, neponovljivi bas dečačkog srca, naš Žića“.  
Stevović je podsetio da se u okviru monografije nalazi i kompakt disk, u izdanju PGP RTS-a, sa izborom brojnih arija i ruskih pesama u izvođenju Saramandića.
Prema njegovim rečima, disk, zajedno sa monografijom, predstavlja svedočanstvo o jednoj veličanstvenoj karijeri, tog vrhunskog profesionalca i vrhunskog umetnika, koja je trajala od 1966. do 2012. godine, kada nas je Živan iznenada napustio.
Osim autorke, na promociji su govorile i muzikolog Branka Radović i direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan koja je naglasila da će ova monografija „jednoga dana, kada više nikoga od nas ne bude, ostati kao verno svedočanstvo o veku u kojem je živeo, ulogama koje je pevao, ali i o tome šta je lično voleo, čemu se nadao, o čemu je sanjao“.
Ona je podsetila da je Službeni glasnik, pre nekoliko godina, objavio i monografiju o njegovoj životnoj i umetničkoj saputnici Milki Stojanović.
- Na izvestan način, odali smo odu i počast njihovoj ljubavi, ali i umetničkim dometima koje je ta ljubav iznedrila – kazala je gospođa Trivan.
Radovićeva je ocenila da je Saramandić bio vanserijski umetnik koji je „posedovao raskošni talenat, tu moćnu pojavu, taj izuzetni glas velikog raspona i ogromnu širinu repertoara“.
- Bio je čovek sa stavom, nikad nije bio mlakonja i uvek je bio energičan; u duhu svojih kneževskih, carevskih i kraljevskih figura koje je tumačio. Živan i Milka, koja ga je bodrila, slušala i bila njegova podrška, kao i on njena, osvetlili su jedan deo naše mladosti i našeg zrelog doba kao umetnici najvišeg ranga, ali i uspešni vaspitači mladih generacija – istakla je ona.
Milanovićeva je rekla da  monografija, iz raznih uglova, „svedoči o Saramandićevoj zanimljivoj i velikoj karijeri, ali i ljubavi između njega i Milke“.
- Veoma mi je drago što je Narodno pozorište prepoznalo značaj ove knjige... Veoma sam ponosna što mi je pripala ta čast i to zadovoljstvo da budem autor ove knjige koju slobodno možemo da nazovemo muzej, jer je ona muzej o životu velikog basa Živana Saramandića - poručila je ona.
Prisutnima se obratila i primadona Stojanović koja je rekla da je današnji dan za nju „od ogromnog značaja, jer je to dan velike radosti i velike tuge".
- Jako teško sam podnela Živanov odlazak. Zahvaljujući ljubavi svih vas koji ste večeras ovde, mojih prijatelja i moje sestre, ja sam nekako preživela. Moje srce je puno radosti i zahvalnosti. Hvala vam što ste došli u tolikom broju da iskažete ljubav i poštovanje nezaboravnom, moćnom glasu koji je osvajao prostore širom planete. Ponosna sam što moj Živan pripada porodici velikih umetnika koji su obogatili naše postojanje i činili da se bar za trenutak osećamo kao božanska bića – rekla je gospođa Stojanović i istakla da se zahvaljuje svima koji su doprineli da „ova božanstvena knjiga ugleda svetlost dana“.
- Ja sam u njoj napisala: „Kraj ne postoji. Duša je, kao i umetnost, večna“. To bi bila moja poruka svima vama večeras. Hvala vam – dodala je gospođa Stojanović.  
U drugom delu promocije prikazan je video materijal najznačajnijih nastupa Živana Saramandića koji je pripremio Petar Antonović.
Monografija o Živanu Saramandiću, koja predstavlja mozaik njegovog života, sadrži stručnu analizu operskih izvođenja proslavljenog basa, osvrt Saramandićevih poznavalaca i prijatelja, esej o ljubavi Milke Stojanović, najlepše sačuvane fotografije njegovog života, skice, eseje, delove njegovog života...
Takođe, monografija o ovom velikanu srpske operske scene, koji je preminuo 30. januara 2012. godine u Beogradu, donosi zbirku raznih novinskih članaka, a istovremeno je i čuvar brojnih intervjua, afiša, plakata, programa, repertoara, premijera, feljtona...
U pripremanju građe obimnog arhivskog materijala neophodnog za njenu izradu, saradnički je učestvovao i tim Istraživačko-dokumentacionog centra Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.