Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održana promocija monografije “Maestro Branko Marković“

16 decembar 2017

Promocija monografije “Maestro Branko Marković“, autora Maje Krasin Matić i Vesne Bajić Stojiljković, održana je u subotu 16. decembra na Sceni „Raša Plaović“.

Obraćajući se brojnim poštovaocima njegovog umetničkog dela, autorka Krasin Matić je objasnila da su ona i Vesna Bajić Stojiljković,odlučile da urade ovu monografiju zato što je uloga Branka Markovića ostvarena, pre svega, na polju, koreografskog stvaralaštva u oblasti narodne igre bila nedovoljno propraćena u javnosti, ali i „nesazluženo ostavljena pod velom senke“.

Ona je posebno zahvalila članovima porodice Marković što su im „odškrinuli vrata svoje velike i značajne porodice i omogućili da sakupimo materijal za jednu ovakvu studioznu monografiju“, kao i Jugoslovenskoj kinoteci, Istraživačko-dokumentacionom centru Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Akademsko-kulturno umetničkim društvima „Branko Krsmanović“ i „Španac“ i Narodnoj biblioteci Srbije.

Dodala je da je monografija podeljena u tri tematske celine – Život posvećen umetnosti, Koreografsko stvaralaštvo Branka Markovića i Dokumentacija o maestru Branku Markoviću.

Prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, pedagog i koreograf, predsednik UBUS-a Vladimir Logunov, koji je Markoviću pre više od četiri decenije bio asistent koreografa za komičnu operu u tri čina Jakova Gotovca „Ero s onoga svijeta“, istakao je da je imao veliko zadovoljstvo što je radio sa jednim tako značajnim umetnikom i naglasio da je u tom periodu od njega mnogo naučio, ali i bio u prilici da sagleda kako se „sačinjava jedna koreografija koja podseća na folklor, a u stvari je balet“.

On je ocenio da je Marković na sceni bio „jedna, izuzetno snažna, upečatljiva ličnost koja je daleko prelazila ispred rampe“ i podsetio da mu je, u tom smislu, ostao u nezaboravnom sećanju kao Vlah Alija, u „Ohridskoj legendi“, u koreografiji Dimitrija Parlića iz 1968. godine.

„Branko je bio izuzetan igrač, odličan koreograf i veliki džentlmen i gospodin kakvi se retko sreću u našoj profesiji“, istakao je Logunov.

Na promociji, koju je Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) organizovalo povodom 100 godina od rođenja ovog cenjenog soliste Baleta Narodnog pozorišta i koreografa narodnih igara, govorili su i autorka Vesna Bajić Stojiljković, reditelj i član umetnikove porodice Goran Marković, sin Branka Markovića - Vojin Marković i solista i maestrov asistent u AKUD-u "Branko Krsmanović" Srboljub Ninković.

Moderator programa bila je balerina Narodnog pozorišta u Beogradu i član predsedništva UBUS-a Iva Ignjatović.

Gosti promocije bili su članovi AKUD-a „Branko Krsmanović“ koji su izvodili delove iz nekih od Markovićevih koreografija.

Marković je rođen u Beogradu 17. oktobra 1917. godine, gde je i preminuo 28. jnuara 1993.
M.B.