Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održana promocija zbirke pesama Borisa Pingovića „Da ništa priznao ne bih“

6 novembar 2017

Promocija zbirke pesama „Da ništa priznao ne bih“, čiji je autor glumac Narodnog pozorišta Boris Pingović, održana je 6. novembra na Sceni „Raša Plaović“.

Pingovićeva najnovija, druga po redu, zbirka pesama, odražava jednu pomalo tužnu sliku sveta, ali ona se nadvladava diskretnim humorom, samoironijom, a ponekad i groteskom.

Čitajući ove stihove, čitalac počinje da razume i oseća zapitanost lirskog subjekta nad fatumom prolaznosti i njegovu nesnađenost i inhibiranost usled te neminovnosti.

Uprkos tome, ovi stihovi oslobođeni su svake patetičnosti, a nagovešteni bol se parodičnim slikama preobražava u vedar odnos prema životu.

U ovoj zbirci, koju je objavila izdavačka kuća „Plato“ u okviru biblioteke „Posebna izdanja“, Pingović uspešno razvija savremeni pesnički izraz koji je svojim ritmom, metrom i jezikom oslonjen na najlepšu tradiciju naše poezije, a koji svojim motivskim slojevima i stilskim sklopom, odražava stanje modernog sveta.

Osim autora, o knjizi su govorili urednica u „Platou“ Nataša Anđelković, lekar i književnik Pavle Kovačević i dramski umetnik Nebojša Dugalić, koji je sa svojim kolegama Nebojšom Ljubičićem i Nenadom Stojmenovićem čitao pesme iz ove zbirke.

Pingović je diplomirao glumu 1994. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Najveći broj uloga odigrao je u Narodnom pozorištu u Beogradu, koje mu je i matična Kuća.

Prvu zbirku pesama „Čubrina 3a“, objavio je 2013. godine.

Objavljivao je poeziju u književnim časopisima i dnevnim listovima.
M.B.

Galerija