Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA KOMEDIJE "GRAĐANIN PLEMIĆ"

3 oktobar 2012

Beogradska premijera komedije "Građanin plemić" Žana Batista Poklena Molijera u režiji Darijana Mihajlovića, urađena u koprodukciji Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Narodnog pozorišta u Beogradu, održana je u sredu 3. oktobra, na Sceni "Raša Plaović".

U predstavi koja otvara pitanje građanskog duha, ali i pozorišne komunikacije, uloge su ostvarili Igor Damnjanović (Gospodin Žurden), Anika Grujić (Gospođa Žurden), Milan Vasić (Kleont), Bojan Stojčetović (Kovijel), Branko Babović (Dorant), Ivana Kovačević (Nikolija), Milena Jakšić (Lusila) i Jasmina Stojiljković (Markiza Dorimena).
"Građanin plemić", praizveden 14. oktobra 1670. godine, na veoma duhovit način govori o neverovatnoj želji bogatog skorojevića za uspehom u društvu. On je uveren da se novcem sve može kupiti - od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog statusa. No, na tom putu društvenog uspeha, nailazi na brojne prepreke...
S obzirom na činjenicu da Srpska drama nema svoju salu i da je usled takvih okolnosti predstava letos izvođena na trgovima po srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, dužina komada i veliki broj likova maksimalno su redukovani.
Dramaturg Ivana Dimić, koja je uradila adaptaciju ovog teksta, svela je likove samo na osam glavnih nosioca radnje.
U raspletu komada, gospodin Žurden je kažnjen za svoju pokondirenost. On ostaje sa svojom opakom bogatom ženom i bez nade da će ikada postati plemić.
Planirano je da ova predstava, čija je premijera održana 29. juna na Gradskom trgu u srpskom delu Orahovca, jednom mesečno bude izvođena na Sceni "Raša Plaović".
M.B.