Vesti

BEOGRADSKA PREMIJERA BALKAN DANCE PROJECTA 13. NOVEMBRA NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

28 oktobar 2015

Na Sceni „Raša Plaović“, u petak 13. novembra (20.30) premijerno će biti izveden koreografski Diptih Igora Kirova (Makedonija) i Aleksandra Ilića (Srbija) - Balkan Dance project - Volume 1.
Beogradskoj premijeri prethodiće premijera 5. novembra u Velenju u organizaciji Festivala Velenje (Slovenija).
Koreografski Diptih dvojice autora nastao je u okviru Međunarodnog plesnog projekta koji udružuje mlade, talentovane koreografe i igrače iz tri države (Slovenija, Makedonija, Srbija), kako bi svako od njih, na sopstven način, stilom i emocijom izrazio etiku i estetiku univerzalnog poimanja suštine i tradicije balkanskog poluostrva.
Cilj Balkan Dance projecta je da združi mlade stvaraoce različitih država zajedničkog kulturnog nasleđa, kako bi kroz saradnju i stvaralački dijalog doprineli širenju novih tokova današnje kulture i umetnosti.
- O svom delu ne želim da govorim, više volim da dozvolim publici da sama uđe u moj svet i stvara sopstveno mišljenje o predstavi. Njihovo osećanje će ih uzdići do moje vizije i onoga što sam želeo da ostvarim u predstavi. Nove vizije i novi događaji biće izraženi kroz igru četiri žene koje su pune emocija i energije. Svaka od njih ima svoju tajnu suštinu koju će izraziti na sopstveni poseban način - kaže Igor Kirov
- Gustav von Aschenbach polažući svoje poslednje dane na žrtvenik života služi bolni obred čežnje za mladošću i lepotom. Koliko je to pokoravanje usudu toliko je i prkos neminovnosti koja uvek stiže prerano. Iluzija kojom su blagosloveni njegovi poslednji trenuci, nalik pesku koji curi iz Klepsidre, izvorskoj vodi koja beži iz sklopljenih dlanova, gasne u raširenim zenicama uzaludnom traganju za nežnošću. Prinoseći sebe kao žrtvu u čast večnosti slavi život sa svim njegovim neuhvatljivim čudima i neobjašnjivom zagonetkom postanja kao i surovom istinom Život je jedan jedini… - smatra Aleksandar Ilić.
U predstavi učestvuju: Teodora Sujić, Miona Petrović, Mojca Majcen, Adrijana Dančevska i Katarina Stojković.
Projekat su pomogli Festival Velenje, Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Narodno pozorište u Beogradu i Fakultet za inženjerski menadžment u Beogradu.
M.B.