Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održana beogradska premijera predstave „Ostajem s tobom Rusijo“

11 jun 2019

Beogradska premijera predstave "Ostajem s tobom Rusijo", u izvođenju Aleksandra Curkana i Ivane Žigon, održana je 12. juna na Sceni „Raša Plaović“. 

Predstava je, zapravo, dijalog dvoje glumaca – Aleksandra Curkana i Ivane Žigon, ali pre svega razgovor dveju velikih duša, duša Rusije i Srbije, koje su mnogobrojni gledaoci ispratili snažnim aplauzom. 

Njihov prvi zajednički nastup bio je na krstarici „Moskva“ – najvećem ponosu crnomorske flote, a nakon toga, ovaj scenski dijalog, premijerno je odigran u pozorištu Karabela u Sevastopolju.

Već prvi nastupi, bili su ovenčani velikim uspehom, a Ivana Žigon, autor predstave, je od grada Sevastopolja i gubernatora Dmitrija Vladimiroviča Ovsjanikova dobila retku nagradu povodom 75 godina oslobođenja tog grada heroja.

Aleksandar Curkan, bard ruskog glumišta i Ivana Žigon prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu su samo provodnici dijaloga najvećih ljudi našeg slovenskog roda, proročkih pesnika – Njegoša, Puškina, Tjutčeva, Bloka, Jesenjina, Okudžave, Dobrice Erića i Vladimira Visockog.

Tokom scenske razmene najuzvišenijih mudrosti naših naroda nije se znalo kada se to ruski jezik na sceni pretapao u srpski, kao što je bio i neosetan prelaz sa reči na pesmu...

Predstava je odigrana povodom 12. juna, Dana Rusije - praznika koji se slavi u spomen na usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu te zemlje. 

• Snimak dodele Nagrade grada Sevastopolja Ivani Žigon za veliki doprinos antifašizmu u njenom umetničkom stvaralaštvu možete pogledati OVDE

• Doček umetnika i publike uoči premijere predstave "Ostajem sa tobom Rusijo", u Sevastopolju,  27.maja ove godine, možete pogledati OVDE