Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE "PROKLETA AVLIJA"

2 oktobar 2014

Plesna predstava "Prokleta avlija", po istoimenom romanu Ive Andrića, u koprodukciji Nacionalne fondacije za umetničku igru i Narodnog pozorišta u Beogradu, premijerno je u Beogradu izvedena 2. oktobra na Velikoj sceni, ponavljajući uspeh koji je imala letos u Budvi na Festivalu "Grad teatar".
Mnogobrojna publika je dugim aplauzom nekoliko puta vraćala na scenu umetničku ekipu u kojoj su bili Milica Jević, Tijana Šebez, Nikola Tomašević, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski.
Scenario, režiju i scenografiju potpisao je Nebojša Bradić, originalnu muziku komponovao je Zoran Erić, kostime je uradila Tamara Bušković, a koreografiju Dana Rutenberg iz Izraela.
U programu predstave Bradić je istakao da je "igra za Andrića uvek bila preozbiljno događanje, osobeno ponavljanje života u svoj svojoj protivrečnosti i složenosti".
"Priča o Andrićevoj "Avliji" u predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija... Sve se svodi na utamničene ljude - zatvorenike i njihove čuvare - ograđene spoljnim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili. Ovo je priča o sveprisutnoj krivici - krivici zbog pristajanja na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promeni", ocenio je Bradić.
Realizaciju predstave podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Skupštine Grada Beograda, Ambasada Izraela u Beogradu i Banka Intesa.
"Prokleta avlija" je imala veoma uspešnu premijeru 22. jula, na Sceni „Između crkava“, u okviru 28. Festivala Grad Teatar Budva.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE