Vesti

NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA DRAME „ARČIBALD RAJS“

7 maj 2015

Beogradska premijera drame „Arčibald Rajs“, po tekstu i u režiji Ljubivoja Tadića, sa izmenjenom glumačkom podelom, u koprodukciji Centra za strateške projekte iz Beograda i Narodnog pozorišta, održana je u četvrtak 7. maja na Sceni „Raša Plaović“.
Predstava je prvi put izvedena prošle godine, 15. februara, takođe na Sceni „Raša Plaović“, u okviru projekta "Evropljanin koji nas je najviše voleo", a povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata i Dana državnosti Republike Srbije.
Sada, nešto više od godinu dana kasnije, u izmenjenoj podeli i sa određenim promenama u tekstu, postala je sastavni deo repertoara te scene, a prva repriza planirana je za 14. maj.
Predstava je  posvećena onima koji se nisu vratili iz Velikog Rata, njihovom herojstvu i neuništivom duhu.
Takođe, ona istovremeno predstavlja i rodoljubivu opomenu današnjim i budućim generacijama, kao objašnjenje i dokaz srpskih pobeda i poraza u 20. veku, u nacionalnom, moralnom i duhovnom smislu, veku tragedija koji i danas u 21. veku prete da Srbe ponište kao naciju.
Tadić je tumačio naslovnu ulogu, a u podeli su bili i Una Đelošević (Marija Popović), Aleksandra Ćosić (Ajna Simić), Milan Vučković (Dušan I. Grčić), Milan Caci Mihailović (Dušan P. Trifunović) i Una Miljuš (Đak klavira).
Scenografiju je kreirao Boris Maksmović, kostime Katarina Grčić, dizajn svetla je uradio Miodrag Milivojević, dok je za tehničko vođstvo bio zadužen Milan Marković.
M.B.