Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održana premijera drame „Pelikan“ Avgusta Strindberga, u režiji Đurđe Tešić

23 februar 2022

Drama “Pelikan” Augusta Strindberga, koja se bavi potragom i potrebom za istinom u okviru jedne porodice, premijerno je izvedena 23. februara na Sceni „Raša Plaović“, u režiji Đurđe Tešić.

Ističući uoči premijere da ovaj komad, koji je slavni švedski književnik, dramaturg i pesnik napisao 1907. godine, nije lak ni po temi, ni po načinu pisanja i da predstavlja autorov rastanak sa naturalizmom, rediteljka, koja potpisuje i adaptaciju, ukazala je da je ovde reč o jednoj „uznemirujućoj i potresnoj priči o osveti sopstvene dece”.

„U likovima dece prepoznala sam junake našeg doba, a u liku majke, koju Strindberg ironično naziva pelikanom jer je to ptica koja se žrtvuje za svoju decu, prepoznala sam savremeno doba. Komad je na bazičnom nivou porodična drama, raspad jedne porodice koju predstavalja jedna zapravo anti-majka, ali drugi sloj komada, koji ima puno simbolizma, jeste i odnos prema majci Evropi. Pokušala sam da taj nivo razvijem, a da zadržim tu elementarnu ljudsku dramu u kojoj se možemo prepoznati, jer mislim da svi živimo u teroru laži i da čoveku nije lako da u antimoralnom vremenu održi psihološku stabilnost i da ne ode u samodestrukciju. Pitanje istine je prvorazredno filozofsko i uopšte, životno pitanje. Najvažnije u drami Pelikan, za mene, jeste uvid u ono što u nama proizvodi laž, u posledice laži i pitanje kako se nositi sa osećanjem da smo konstantno lagani od strane ljudi kojima bi trebalo apsolutno da verujemo. (...) Za mene je Pelikan metafizička drama sa elementima psihološkog trilera i drame apsurda. Pojavljuje se i jedna vrsta specifičnog apsurdnog humora. Radnju sam sažela u jednu noć, tačnije cela drama događa se od kasnog popodneva do duboko u noć“... kaže Đurđa Tešić.

Dušanka Stojanović Glid tumači lik majke, sina igra Nedim Nezirović, ćerku Iva Milanović, zeta Vučić Perović, a služavku Vanja Ejdus.

Na kraju predstave, posle sat i petnaest minuta veoma nadahnute igre, gledaoci su ih pozdravili višeminutnim, snažnim, aplauzom. 

Komad je posvećen preminulom prvaku Drame Narodnog pozorišta Borisu Komneniću (1957-2021), koji je trebalo da igra glavnu ulogu u Strindbergovoj drami „Otac” u režiji Đurđe Tešić. Nakon njegove smrti, umesto tog komada, u repertoarski plan premijera uvršten je „Pelikan“, u prevodu Miroslave Buljan.

Prva repriza biće održana u subotu 26. februara s početkom u 20 časova.