Vesti

VEČERAS NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ PREMIJERA DRAME „STAKLENA MENAŽERIJA“

15 mart 2012

Komad “Staklena menažerija”, koji po tekstu slavnog američkog pisca Tenesi Vilijamsa, u prevodu Nade Ćurčije Prodanović, režira Radoslav Rale Milenković, biće premijerno izveden večeras u 20,30 časova na Sceni “Raša Plaović”.

Na konferenciji za novinare, održanoj 13. marta u Muzeju Narodnog pozorišta, rečeno je da je Olgi Odanović poveren lik samohrane majke Amande Vingfild, njenu kćerku Loru igraće Bojana Stefanović, sina Toma - Aleksandar Đurica, dok će se u ulozi gosta O’Konora pojaviti Mihailo Lađevac.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović kazao je da ga raduje činjenica što Kuća, uprkos ozbiljnoj ekonomskoj krizi, realizuje prema zacrtanom planu sve najavljene premijere u ovoj sezoni.
On je izrazio očekivanje da će predstava imati uspeh kod publike zato što je krasi “sjajan tekst, genijalan pisac, odličan reditelj i autorski tim, i glumačke zvezde Narodnog pozorišta”.
Direktorka Drame Molina Udovički Fotez istakla je da je “Staklena menažerija” jedan od najlepših tekstova 20. veka, ali i jedan od najlepših tekstova američke dramaturgije kojih, kako je ocenila, nema mnogo.
Ona je rekla da je veoma ponosna na činjenicu što je kompletan autorski tim, osim reditelja, iz Narodnog pozorišta.
Dramaturg Ivana Dimić je naglasila da je ovo komad koji je veoma gledljiv, žanrovski pripada psihološkoj drami i vrlo je zanimljiv za glumce, jer je u klasici posebno vidljivo njihovo umeće.
Reditelj Milenković je kazao da je ova priča veoma aktuelna i danas, uprkos vremenskoj distanci od skoro 70 godina kada je napisana i istakao da u prilog tome govore i podaci da se “Staklena menažerija” trenutno izvodi u brojnim pozorištima širom sveta.
- Radeći ovaj komad, bilo mi je najvažnije da tu otvoreno-sentimentalnu priču ispričam na način u kojem ću poštovati to mešanje vremena, 16 godina pre i isto toliko posle... Ova drama je vrlo slična Čehovljevim komadima jer mi iz nje, zapravo, učimo o svom životu i zbog toga trebamo da joj se prepustimo. Premijeru iščekujem sa nestrpljenjem zato što smo uradili predstavu u kojoj će se publika, zajedno sa glumcima, zabavljati, smejati i plakati. Mislim da je to sasvim dovoljno da bi pozorište postojalo – rekao je Milenković koji je prošle godine, takođe na Sceni “Raša Plaović”, uspešno postavio dramu Sergeja Kokovkina “Misis Tolstoj”.
Zahvalivši se Milenkoviću na tolikoj energiji koju je u prethodna dva meseca uložio tokom rada sa glumcima, Olga Odanović je rekla da će se ona sigurno preneti i na publiku jer je reč o predstavi “koja dira i o kojoj se, kad se spusti zavesa, misli”.
Na sličan način, svoje impresije je iznela i Bojana Stefanović koja je rekla da je emotivnim pričama, poput ove, naklonjena još od vremena kada je studirala na Fakultetu dramskih umetnosti.
Ona je ocenila da je uloga Lore “ozbiljna i uzbudljiva” i  dodala da bi svakoj glumici trebalo da predstavlja čast.
Aleksandar Đurica je rekao da je ovo predstava koja publici preporučuje “glumačko pozorište” i ukazao da ona u sebi sadrži “jednu univerzalnu vrednost”.
- Ovo je predstava koja ispunjava jednu od obaveza pozorišta, a to je katarza. Mislim da ovakvi komadi mogu da nas oplemene, a samim tim da nas učine i boljim ljudima nego što jesmo. Oni mogu da nas okrenu ka nekim vrednostima koje su univerzalne, a koje su zaboravljene u današnje vreme... Ovakve stvari, u mraku pozorišne sale, tokom tih sat i po vremena, mogu da nas vrate na neke nivoe vrednosti koji su primarni ljudskim bićima – primetio je Đurica.
Podsetivši da je njegov junak “samo simpatičan i običan mladić”, Mihailo Lađevac je rekao da mu je bilo veoma izazovno da se bavi njegovom sudbinom jer je tokom dosadašnje karijere “uglavnom igrao uloge koje su mnogo šarenije i sitnije izreckane”.
On je naglasio da je ovaj komad zanimljiv i po tome što niko od četvoro likova ne radi nešto pogrešno, da su svi apsolutno u pravu i objasnio da zbog toga, zapravo, i dolazi do te nesrećne sudbine i tragedije u njihovim životima.
U saradničkoj ekipi su Boris Maksimović (scenograf), Olga Mrđenović (kostimograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vladimir Petričević (dizajner zvuka)...
M.B.