Vesti

USPEŠNA PREMIJERA DRAME “STAKLENA MENAŽERIJA” NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

16 mart 2012

Drama „Staklena menažerija” Tenesi Vilijamsa, u režiji Radoslava Milenkovića, premijerno je izvedena u petak 16. marta na Sceni „Raša Plaović”.

I danas, nepunih sedam decenija kasnije od kada je napisana, ova priča o usamljenosti i nemoći, neprestano opseda pozorišne i filmske reditelje širom sveta. Komad, koji je zapravo postao nukleus za sve ono što će Vilijams kasnije napisati („Tramvaj zvani želja”, „Tetovirana ruža”, „Mačka na usijanom limenom krovu”, „Slatka ptica mladosti”, „Noć iguane”...), svoje početke imao je u kratkoj priči „Portret devojke u staklu” iz koje je prvo nastao scenario, a potom i drama. U njoj, ovaj dramski klasik 20. veka, prikazuje oporu atmosferu poremećenih porodičnih odnosa kojima je tek okoštala društvena konvencija prepreka za nezaustavljivu provalu očaja. Majka želi da se svi ukalupe u kliše, sin mašta o slobodi, a kćerka se opredelila za izolaciju. Iako su im snovi različiti, postoji zajedničko rešenje koje je u rukama mladića - gosta koji im dolazi u posetu. Sreća je tako na dohvat ruke. Ipak, da li je ona dostižna...
Uloge u ovoj porodičnoj drami ostvarili su Olga Odanović (Amanda Vingfild), Bojana Stefanović (Lora), Aleksandar Đurica (Tom) i Mihailo Lađevac (Džim O’Konor, gost).
Reakcije gledalaca tokom predstave, a pogotovu aplauz upućen posle skoro dva sata nadahnute igre sjajnoj glumačkoj ekipi, govore u prilog činjenici da će “Staklena menažerija” biti još jedan od veoma gledanih naslova na Sceni “Raša Plaović”.
Ovaj komad, jedan od najpoznatijih dela američke dramaturgije 20. veka, prevela je Nada Ćurčija Prodanović.
Dramaturg predstave je Ivana Dimić, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Olga Mrđenović, a reditelj Milenković je izabrao muziku.
M.B.