Vesti

NA VELIKOJ SCENI PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA „ARČIBALD RAJS"

11 februar 2014

Drama „Arčibald Rajs", po tekstu i u režiji Ljubivoja Tadića, premijerno je izvedena na Velikoj sceni u subotu 15. februara, u okviru projekta "Evropljanin koji nas je najviše voleo", a povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata i Dana državnosti Republike Srbije.

U predstavi, koja je urađena u produkciji Centra za strateške projekte Beograd, u saradnji sa Narodnim pozorištem i pozorištem "Raša Plaović" sa Uba, uloge su ostvarili Milan Caci Mihailović, Una Miljuš, Marija Vicković, Sonja Kovačević, Pavle Jerinić i Ljubivoje Tadić.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović,a kostime Katarina Grčić.
Pre predstave u foajeu Narodnog pozorišta otvorena je izložba sa predmetima iz Rajsove zaostavštine. Uvodnu reč održao je predsednik Centra za strateške projekte Radivoj V. Dabić, a državni sekretar MUP-a Srbije Vladimir Božović, pročitao je pismo prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
Ovo je prvi pozorišni komad posvećen Rajsu (1875-1929), švajcarskom forenzičaru, publicisti, doktoru hemije i profesoru Univerziteta u Lozani, koji se istakao kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad stanovništvom Srbije u Prvom svetskom ratu.
Na poziv srpske vlade Rajs je 1914. došao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilima. Napisao je mnoge knjige i radove o tome, a često je slao izveštaje za časopis neutralne Švajcarske "Gazet". Time je kao ugledni profesor i kriminolog izveštavao svet i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu.
Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd novembra 1918. godine, a 1919. bio je član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu.
Rajs je zavoleo srpskog vojnika-seljaka i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji.
Sahranjen je na Topčiderskom groblju u Beogradu.
M.B.