Vesti

Na Velikoj sceni premijerno izvedena predstava “San letnje noći – Projekat Šekspir”, po delu Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića

8 oktobar 2019

Predstava “San letnje noći – Projekat Šekspir”, po delu Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, sa kompletno ženskom podelom u kojoj je 15 glumica, premijerno je izvedena 8. oktobra na Velikoj sceni.

Iz začarane šume, mesta razotkrivanja hirovitosti ljudske prirode, nestalnosti ljubavnih osećanja, raskalašenosti i nesputanosti, gde se varka i čarolija isprepliću s finom psihologijom, Mladenović je radnju izmestio u jedan ženski zatvor u kojem zatvorenice igraju komad engleskog klasika, a projekat finansira resorno ministarstvo u cilju njihove resocijalizacije.

Stavljanje jedne od najlepših priča ispričanih o slobodi u kontekst zatvora, dodatno je intenziviralo odnose i emocije, a nekim scenama dalo je i potpuno neočekivani kontekst.

Sastav ansambla direktno replicira na manir Šekspirovog teatra, gde su sve uloge igrali muškarci, a u ovoj varijanti igraju samo žene.

Na kraju, ispostavlja se da je Šekspir lakmus za čitanje svih nedostataka sistema, jer, ogoljava devijacije jedne zatvorene, izolovane sredine...

Predstava je naišla na veoma dobar prijem kod publike koja je višeminutnim burnim aplauzom nagradila kompletan ansambl u kojem su bile Radmila Živković (Upravnica zatvora), Aleksandra Nikolić (Profesorka), Dušanka Stojanović Glid (Oberon), Vanja Ejdus (Titanija), Sanja Marković (Puk), Marija Vicković (Demetar), Nina Nešković (Helena), Jovana Belović (Lisander), Isidora Simijonović (Hermija), Ivana Šćepanović (Egej), Danijela Ugrenović (Vratilo/ Piram), Lidija Pletl (Zid), Vanja Milačić (Tizba), Bojana Bambić (Mesec) i Milena Đorđević (Ministarka).

Mladenović je sa dramaturzima Dimitrijem Kokanovim i Željkom Hubačem uradio i adaptaciju teksta, kostimografkinja je Bojana Nikitović, scenografkinja Marija Kalabić, a kompozitorka Irena Popović.

Ovo je u Narodnom pozorištu bila šesta dramska postavka „Sna letnje noći”. Premijere su održane 04.04.1910. (režija Milorad Gavrilović), 26.03.1912. (Sava Todorović), 25.06.1920. (Aleksandar Vereščagin), 11.09.1931. (Jurij Ljvovič Rakitin) i 26.09.1997. godine (Nikita Milivojević).

Na sceni Narodnog pozorišta, u adaptaciji Lučijana Joneskua, u režiji i koreografiji Mihaele Atanasiu, bila je postavljena i baletska predstava „San letnje noći”, a premijera je održana 10. decembra 1987. godine.
M.B.