Vesti

Počele probe Šekspirovog „Sna letnje noći“, u režiji Kokana Mladenovića, premijera u oktobru na Velikoj sceni

7 jun 2019

Prva čitaća proba komedije Vilijama Šekspira „San letnje noći“, u režiji Kokana Mladenovića, sa kompletno ženskom podelom u kojoj je 16 glumica, održana je 7. juna u probnoj sali na petom spratu.

U podeli su Radmila Živković, Lidija Pletl, Aleksandra Nikolić, Dušanka Stojanović Glid, Ivana Žigon, Marija Vicković, Danijela Ugrenović, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Milena Đorđević, Ivana Šćepanović, Bojana Bambić, Jovana Belović, Sanja Marković, Isidora Simijonović i Nina Nešković.

Pre početka probe, umetničku i saradničku ekipu predstave, čija je premijera planirana za 6. oktobar na Velikoj sceni,  pozdravila je, u kratkom govoru, v.d. upravnika Ivana Vujić, koja im je poželela uspeh u radu.
 
Vujić je kazala da joj je veoma drago što se ovaj poznati Šekspirov komad, sa kojim će biti otvorena nova sezona, posle više od dve decenije, ponovo vraća na repertoar Narodnog pozorišta.

Prevod je uradio Aleksandar Petrović. 

Dramaturzi su Dimitrije Kokanov i Željko Hubač, kostimografkinja je Bojana Nikitović, scenografkinja Marija Kalabić, kompozitorka Irena Popović, dok će za scenski pokret biti zadužena Andrea Kulešević.

U saradničkoj ekipi su dr Dejan Sredojević (lektor), Nevena Mijatović (asistentkinja reditelja), Vuk Miletić (izvršni producent), Jasmina Urošević (producentkinja u Drami), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijentkinja) i Danica Stevanović (suflerka). 

Ovo će u Narodnom pozorištu biti šesta dramska postavka “Sna letnje noći”, jedne od najlepših komedija u svetskoj dramskoj literaturi, koju je Šekspir napisao između 1590. i 1596. godine.

Premijere su održane 04.04.1910. (režija Milorad Gavrilović), 26.03.1912. (Sava Todorović), 25.06.1920. (Aleksandar Vereščagin), 11.09.1931. (Jurij Ljvovič Rakitin) i 26.09.1997. godine (Nikita Milivojević). 

Na sceni Narodnog pozorišta, u adaptaciji Lučijana Joneskua, u režiji i koreografiji Mihaela Atanasiu, bila je postavljena i baletska predstava “San letnje noći”, a premijera je održana 10. decembra 1987. godine.
M.B.