Vesti

Počele probe predstave „Vlast“, po istoimenoj komediji Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, premijera 17. novembra na Sceni „Raša Plaović“

1 jul 2021

Prva čitaća proba predstave „Vlast“, po istoimenoj komediji Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, održana je 1. jula u probnoj sali.

Premijera je planirana 17. novembra na Sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Aleksandar Srećković (Arsa), Ivan Bosiljčić (Svetozar), Nikola Rakočević (Miloje), Dimitrije Dinić (Pavle), Vanja Ejdus (Mara) i Zorana Bećić Đorđević (Rina).

Dramaturg predstave je Tijana Grumić.

Nešković će uraditi i izbor muzike, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović, dok će za scenski govor biti zadužena Ljiljana Mrkić Popović. 

Biće ovo četvrtka postavka u Narodnom pozorištu te komedije koju je Branislav Nušić počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo. 

„Vlast je još jedna u nizu Nušićevih komedija kroz koju se bavio temama koje su ga, čini se, neprestano opsedale, poput bahatosti, pohlepe i moralne iščašenosti jednog društva. Ipak, od svih drama koje je napisao, baš ova je ostala nedovršena. U tome smo videli priliku da ovaj nedovršen predložak nadogradimo motivima i situacijama zajedničkim za mnoge Nušićeve tekstove, a koji se na razne načine bave temom vlasti i svime što ona sa sobom donosi, sa željom da preispitamo koliko se, i da li uopšte, godinama kasnije bilo šta promenilo“, kaže reditelj Nešković kome će ovo biti četvrta režija u Narodnom pozorištu („Kod Večite slavine“, „Bela kafa“ i „Nečista krv“).

Prvoj probi prisustvovale su upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.