Vesti

POČELE PROBE ZA PREDSTAVU “SRPSKA TRILOGIJA”, PREMIJERA 22. NOVEMBRA

30 septembar 2013

Glumački ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu održao je u ponedeljak 30. septembra prvu čitaću probu za predstavu "Srpska trilogija", koju po romanu Stevana Jakovljevića i dramatizaciji Miodraga i Svetolika Nikačevića, režira Slavenko Saletović.

Umetničku i saradničku ekipu, u ime Kuće, pozdravio je v.d. direktora Drame Spasoje Ž Milovanović koji je najavio da je premijera planirana za Dan pozorišta, 22. novembar.
"Ova predstava je veoma bitna za Narodno pozorište zato što sa njom ulazimo u obeležavanje značajne proslave - 100 godina od početka Prvog svetskog rata. U pitanju je veliki državni projekat u koji će, pored našeg, biti uključena i druga srpska pozorišta, umetnička udruženja i institucije, a sve u cilju da na dostojan način bude obeležen jedan od najslavnijih perioda naše istorije", kazao je Milovanović.
Saletović je ocenio da je Jakovljević "Srpskom trilogijom", koja je prvi put objavljena 1937. godine, ispisao stranice "jednog od najboljih evropskih antiratnih romana".
"Ovo je komad koji nas, bez srama, podseća na neke vrednosti koje su u ovom teškom vremenu, nekako, postale pase. Nažalost, danas se malo i stidimo da kažemo: "Ja sam nacion", "Ja verujem", "Ja ne kradem", "Ja volim svoga bližnjeg", "Ja bih se žrtvovao za nešto, ako bi to nešto zahtevalo to od mene"... U ovoj priči nema sukoba unutra. U njoj je sukob sa bogom i božijom voljom, sa sudbinom, sa zlom...To su najbolje pozicije tragetskih struktura. Ova predstava ima idejnu pretenziju da nam ukaže na to da su postojali neki sjajni ljudi koji su nam ostavili neki putokaz. Iako su bili mali, bolesni, uplašeni i svesni opasnosti u kojoj se nalaze, bili su u stanju da to prevaziđu i da se žrtvuju ne bi li postigli neki viši cilj", ukazao je Saletović koji u Narodnom pozorištu nije radio od 2005. godine kada je sa velikim uspehom postavio Gogoljevu "Ženidbu".
U podeli su Vuk Kostić (Stojanović, kapetan, komandir jurišnog odreda), Ivan Bosiljčić (Stevan, potporučnik artiljerije), Vuk Saletović (Kosta Turčin, poručnik, artiljerac), Bojan Krivokapić (Rajko, poručnik), Pavle Jerinić (Dragan, narednik), Milenko Pavlov (Živorad, posilni), Radovan Miljanić/ Boško Puletić (Pukovnik), Andreja Maričić (Svetozar, kaplar), Zoran Ćosić (Trajko, redov), Slobodan Stepić (Milosav, redov), Miloš Đurović (Stanoje, redov), Stefan Buzurović (Andra, redov), Ivan Zablaćanski (Radoslav, podnarednik), Vahid Džanković (Spasoje, redov), Borisav Miljković (Frulaš) i Nikola Radeka (Drombuljaš).
U saradničkoj ekipi su Slavko Milanović (dramaturg), Boris Maksimović (scenograf), Tijana Trailović (koscenograf), Katarina Grčić (kostimograf), Miroljub Aranđelović Rasinski (kompozitor), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Ferid Karajica (scenski pokret), Vladimir Petričević (dizajn zvuka), Đorđe Jovanović (inspicijent), Danica Stevanović (sufler) i Nemanja Konstantinović (organizator).
M.B.