Vesti

POČELE PROBE ZA PREDSTAVU “HENRI ŠESTI”, PREMIJERA U MAJU 2012. U GLOB TEATRU

8 decembar 2011

Dramski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu održao je u četvrtak 8. decembra prvu čitaću probu za predstavu “Henri Šesti”, koju po tekstu Vilijama Šekspira, u prevodu Zorana Paunovića, režira Nikita Milivojević.

Prisutne je pozdravila direktorka Drame Molina Udovički Fotez koja je svima poželela srećan rad na predstavi, kao i uspešnu premijeru planiranu za 11. maj 2012. godine na sceni Glob teatra u Londonu. Ona je napomenula da Nacionalni teatar sprema “Henrija Šestog” u koprodukciji sa pomenutim pozorištem i Fondom “Laza Kostić” i dodala da se beogradska premijera na Velikoj sceni očekuje tokom juna meseca.
Predsednica Fonda “Laza Kostić” Snežana Spasojević poželela je kompletnoj ekipi predstave “da to, što će biti izvedeno u Londonu, zaista bude reprezentativno i zapamćeno”.
- Na neki način, ulaskom u koprodukciju sa Narodnom pozorištem, ostvarujemo san Laze Kostića, jer se on 50. godina svog života bavio Šekspirom i probao da ga približi Srbima. Ovo je naš najveći projekat i mi smo veoma ponosni na njega. Želeli smo da izaberemo ovu Kuću zato što je u pitanju Nacionalni teatar, a on reprezentuje državu – rekla je gospođa Spasojević.
Priznavši da je veoma uzbuđen što će predstava premijerno biti izvedena na sceni Šekspirovog Glob teatra, Milivojević, koji je uradio i adaptaciju, objasnio je da se odlučio za inscenaciju “Henrija Šestog”, praizvedenog 1592. godine, zato što je to “naša priča, naš materijal sto posto”.
- Ovo je priča kako Englezi zbog nesloge, razdora i unutrašnjih borbi za vlast, posle stogodišnjeg rata u Francuskoj, gube sve svoje teritorije. Jednostavno, proćerdali su sve ono što su pre njih stekli njihovi očevi. To je ono što mi živimo ovde – rekao je Milivojević koji je naslovnu ulogu poverio Hadži Nenadu Maričiću.
U podeli su i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Miodrag Krivokapić/ Tanasije Uzunović k.g. (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Tolbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Karlo, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan k.g. (Jovana od Arka).
U saradničkoj ekipi su Ivana Dimić (dramaturg), Boris Maksimović (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Amalia Benet (scenski pokret), Bora Dugić (muzika), Ivana Nenadović (organizator), Saša Tanasković (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).
M.B.