Vesti

POČELE PROBE KAMIJEVOG „NESPORAZUMA“, PREMIJERA U DECEMBRU

4 oktobar 2011

Dramski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu održao je u sredu 5. oktobra prvu čitaću probu predstave „Nesporazum“ koju će prema tekstu Albera Kamija režirati Veljko Mićunović.

Uspešan rad, umetničkoj i saradničkoj ekipi, poželeli su upravnik Božidar Đurović i v.d. direktora Drame Molina Udovički Fotez.
Ona je kazala da je u pitanju “težak komad, ali u provokativnom smislu” i napomenula da bi tokom rada stalno trebalo imati na umu da “Nesporazum”, žanrovski, pripada drami situacije.
Mladi reditelj je rekao da mu je drago što mu se ukazala prilika da po prvi put režira u Narodnom pozorištu i istakao da je veoma srećan što pored sebe ima tako dobru glumačku podelu koju čine Ljiljana Blagojević (Majka), Vanja Ejdus (Marija), Marija Vicković (Marta), Mihailo Lađevac (Jan) i Milan Gutović (Starac).
U saradničkoj ekipi nalaze se Željko Hubač (dramaturg), Vesna Štrbac (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Tamara Antonijević (scenski pokret)...
Premijera komada, koji je prevela Mira Dimitrijević, predviđena je za decembar na Sceni „Raša Plaović“.
Mićunović je rođen 1986. godine u Baru. Pozorišnu režiju diplomirao je na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Egona Savina. Radio je kao asistent režije Jiržija Mencla i Paola Mađelija na predstavama “Vesele žene vindzorske” i “Italijanska noć”. Debituje predstavom “Ne šetaj se gola” (Slavija teatar), a potom slede režije predstava “U lovu na bubašvabe“ (Jugoslovensko dramsko pozorište), „Otelo“ ( Grad teatar Budva- Zetski dom- festival MESS),  „Revizor“ ( Crnogorsko narodno pozorište) i „Život je pred tobom“ (Beogradsko dramsko pozorište), sa kojima gostuje na nekoliko pozorišnih festivala kod nas i u inostranstvu. Predstava „Revizor“ dobitnik je nagrade za najbolju predstavu u celini, na Desetom međunarodnom pozorišnom festivalu “Slavija 2011”.
Francuski pisac Alber Kami rođen je 7. novembra 1913. godine. Poznat je po karakterističnom stilu pisanja i tematikama svojih dela. Svrstava se među najangažovanije pisce svoga vremena. Njegovo književno delo, za koje je 1957. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, sa originalnom filozofskom osnovom, aktivno se uključuje u borbu savremenog čoveka za lične i društvene slobode. Kamijeva najpoznatija dela su „Stranac“, (1942), „Nesporazum“ (1944), „Kaligula“ (1944), „Kuga“ (1947), „Opsadno stanje“ (1948), „Pobunjeni čovek“ (1951), „Pad“ (1956)...
Poginuo je 4. januara 1960. u saobraćajnoj nesreći.
M.B.