Vesti

Počele probe Stankovićeve „Nečiste krvi“ u režiji Milana Neškovića, premijera u aprilu na Velikoj sceni

28 januar 2019

Prva čitaća proba drame „Nečista krv“, po motivima istoimenog romana Borisava Stankovića, u adaptaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, održana je u ponedeljak 28. januara u pozorišnoj biblioteci.

Premijera je planirana za 12. april na Velikoj sceni, a u podeli su Jovana Stojiljković k.g. (Sofka), Nebojša Dugalić (Efendi Mita), Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Nenad Jezdić k.g. (Gazda Marko), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Pavle Jerinić (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Zlatija Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga) i Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac). 

U autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vesna Popović (scenograf), Marina Vukasović Medenica (kostimograf), Anja Đorđević (kompozitor) i Biljana Grgur (asistent kostimografa).

Izvršni producent je Milorad Jovanović, producent u Drami Jasmina Urošević, inspicijent je Saša Tanasković, a sufler Gordana Perovski.

Prvoj probi prisustvovale su v.d. upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i v.d. direktorka Drame Tanja Šljivar. 

U adaptaciji Maje Todorović, svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. 

„Tako je na primer Sofka ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... sve je to nešto što postoji i danas samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje Stanković smešta svoj roman. Ali, u suštini, naša tragedija i jeste što se nismo mnogo mrdnuli. I dan danas možemo da čujemo „šta će reći svet” i „šta će grobovi na groblju”, jer to je deo našeg mentaliteta koji se očigledno ne menja bez obzira na sve političke, sociološke, tehnološke i sve ostale promene“, kaže reditelj Nešković. 

Biće to, tek, treća postavka čuvenog komada na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kojoj je i praizveden, 23. februara 1933. godine, u režiji Josipa Kulundžića i scenografiji Stanislava Beložanskog. 

U podeli su bili Nadežda Riznić (Sofka), Dobrica Milutinović (Efendi Mita), Teodora Arsenović (Todora, Sofkina majka), Dušan Radenković (Gazda Marko), Roksanda Beković (Stana, Markova žena), Vojislav Jovanović (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Ruža Tekić (Magda, sluškinja), Zora Zlatković (Simka), Srboljub Het Petrović (Arsa, Markov sluga), Miloš Paunković (Vanko)...

Naredna premijera održana je 5. decembra 1975. godine u režiji Gradimira Mirkovića. 

Na Velikoj sceni, u scenografiji Miomira Denića, kostimima Božane Jovanović i na muziku Vojislava Vokija Kostića, uloge su ostvarili Vera Čukić (Sofka), Milan Puzić (Efendi Mita), Ksenija Jovanović (Todora, Sofkina majka), Branislav Jerinić (Gazda Marko), Mira Bobić (Stana, Markova žena), Predrag Miki Manojlović (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Gorjana Janjić (Magda, sluškinja), Dara Vukotić Plaović (Simka), Boris Andrusević (Arsa, Markov sluga), Mida Stevanović (Vanko)...

U međuvremenu, 15. juna 2008. godine, takođe na Velikoj sceni, premijerno je izveden i balet „Nečista krv“, a koreograf Lidija Pilipenko, koja je napisala i libreto, uradila je predstavu prema više dela Borisava Stankovića. 

M.B. 

Intervju sa Milanom Neškovićem možete da pročitate u 121. broju "Pozorišnih novina", objavljenom 26. januara. 

Galerija