Vesti

POČELE PROBE ZA PREDSTAVU "MAJKA HRABROST", PREMIJERA 1. JUNA

10 februar 2014

Prva čitaća proba za predstavu "Majka Hrabrost", po drami Bertolta Brehta (1898-1956), u režiji Ane Tomović, održana je u ponedeljak 10. februara, na dan rođenja tog priznatog nemačkog dramskog pisca, pesnika, pripovedača i teoretičara.

Premijera je planirana za 1. jun na Velikoj sceni, a naslovna uloga poverena je prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Dušanki Stojanović Glid.
U podeli su i Jelena Trkulja (Katrin), Milutin Milošević (Ajlif), Mladen Sovilj (Švajcarko), Nikola Vujović (Vojni pozivar, Onaj sa povezom preko oko), Darko Tomović (Narednik, Drugi narednik), Hadži Nenad Maričić (Mladi vojnik, Poručnik), Slobodan Beštić (Kuvar), Gojko Baletić (General, Stariji vojnik), Nebojša Kundačina (Vojni sveštenik), Milenko Pavlov (Oružar, Seljak), Nada Šargin (Iveta Potje), Dragan Nikolić (Vojnik, Pisar, Sekretar puka), Suzana Petričević (Seljakova žena), Tanasije Uzunović (Stariji pukovnik), Pavle Jerinić (Vojnik, Seljakov sin)...
Uoči početka probe, u pozorišnoj biblioteci, umetničku i saradničku ekipu pozdravio je v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić koji je ocenio da je ova priča "aktuelna stalno, možda, danas, čak i više nego ranije".
Prema njegovim rečima, Brehtov komad se idealno uklapa u program obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.
- To je jedan snažan, antiratni komad koji se u Narodnom pozorištu nije igrao četiri decenije. U ovoj godini planirano da postavimo i "Vreme smrti" Dobrice Ćosića. Sa te dve predstave, i uz "Srpsku trilogiju", koja je premijerno izvedena za Dan pozorišta, Nacionalni teatar se priključuje obeležavanju tog jubileja - podsetio je Savić.
V.d. direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović izrazio je uverenje da će ovo biti predstava o kojoj će "naširoko i nadugačko da se priča, naravno pozitivno".
On je dodao da se "Majka Hrabrost" radi u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo na čijoj će se sceni, takođe, izvoditi.
Rediteljka Tomović je ukazala da je Prvi svetski rat, uprkos činjenici što je Breht imao svega 16. godina kada je počeo, "izuzetno uticao na njega".
-  U njemu je učestvovao kao sanitar i veoma dobro je uspeo da sagleda rat sa njegove ružne strane, pre svega kada su u pitanju ranjenici. Ovo je najveći, ikada napisan, antiratni komad koji u fokus stavlja malog čoveka i rat - rekla je rediteljka i podsetila da će ovo biti četvrta inscenacija u Beogradu tog, kako je kazala, najznačajnijeg komada svetske literature čija se radnja odvija u toku Tridesetogodišnjeg rata (1618-1648).
Ona je istakla da je Breht bio prvi pisac koji je u nemačku dramsku književnost uveo kolokvijalan govor i dijalekat.
- Na taj način je zamenio dotadašnji književni nemački jezik. To je nešto što uvek predstavlja određen problem da se prenese u naš jezik. Međutim, Olivera Milenković je svoj prevod uradila na jedan veoma vešt način i uspela da ovom komadu, u velikoj meri, udahne nov život - rekla je rediteljka.
Ona je dodala da je vizija Brehtovog pozorišta usmerena ka tome da ono, pre svega, mora da predstavlja zabavu.
- Teatar gledaocu mora da bude zabavan i veoma prijemčiv, razumljiv... Kao posledica toga, čovek može da se zapita nad nekim stvarima i da neke stvari nauči. Trudiću se i da ovaj naš proces ima te odlike. Dakle, da nam svima bude izuzetno zabavno na probama, a potom, da glumcima isto tako bude zabavno dok komad budu igrali na sceni - poručila je Ana Tomović.
Dramaturzi su Vuk Ršumović i Željko Hubač, za idejno rešenje scenografije zadužena je Ljerka Hribar, a kostime će kreirati Momirka Bailović.
U saradničkoj ekipi su i Irena Popović Dragović (kompozitor), Tamara Antonijević (scenski pokret), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Jasmina Urošević (asistent režije/ organizator), Danica Stevanović (sufler) i Miloš Obrenović (inspicijent).
Prva, od dosadašnje tri inscenacije drame "Majka Hrabrost" u Beogradu, urađena je 1957. godine u Beogradskom dramskom pozorištu sa Ljiljanom Krstić u naslovnoj ulozi.
Potom je, 1971. godine, Brehtov komad izveden i u Narodnom pozorištu, a tragičnu dramsku junakinju koja u ratu ostaje bez svoje dece, igrala je Olivera Marković. Od premijere do 22. maja 1973. godine odigrano je ukupno 30 predstava.
Poslednje izvođenje ovog komada, koji govori o uzrocima i posledicama ratnih zbivanja i otuđenju koje rat izaziva, održano je 1991. godine u Domu omladine sa Mirjanom Karanović u ulozi Majke Hrabrost.
Breht je rođen 10. februara 1898. u Augsburgu, a umro je 14. avgusta 1956. u Berlinu.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE