Vesti

POČELE PROBE ZA DRAMU "BIZARNO", PREMIJERA U OKTOBRU U BEOGRADU I ŠAPCU

15 maj 2013

Prva čitaća proba drame "Bizarno", po tekstu Željka Hubača i u režiji Snežane Trišić, održana je u sredu 15. maja u biblioteci Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava se radi u koprodukciji beogradskog Nacionalnog teatra i Šabačkog pozorišta, a u podeli su Igor Đorđević (Martin, Riči, Dejan), Nenad Stojmenović (Điđa, Milan, Gaga), Ljubomir Bandović (Voja, Saša, Biksa), Sonja Milojević (Katarina, Majda, Svetlana) i Suzana Lukić (Mina, Ksenija, Iva).
Premijera je planirana za 5. oktobar na Sceni "Raša Plaović" i dva dana kasnije, na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta.
U saradničkoj ekipi su Spasoje Ž. Milovanović (dramaturg), Ljiljana Mrkić Popović (lektor), Darko Nedeljković (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), Srđan Marković (kompozitor), Jasmina Urošević (organizator), Sandra Žugić (inspicijent), Danica Stevanović (sufler) i Dimitrije Kokanov (asistent dramaturga).
V.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, uoči početka probe, ocenio je kao veoma pozitivnu stvar što je u pitanju komad "domaćeg savremenog živog dramskog pisca" i ukazao da kada se tome doda i činjenica da je reč o Željku Hubač u "onda je stvar neuporedivo bolja i lakša".
Milovanović je naglasio da je veoma dobro to što je Šabačko pozorište "izrazilo dobru volju, želju i nameru" da napravi koprodukciju sa beogradskim Nacionalnim teatrom.
On je najavio da će predstava biti na stalnom repertoaru Scene "Raša Plaović", dok će se u Šapcu igrati jednom mesečno.
Podsećajući da ovo nije prva koprodukcija dva teatra, direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić je rekao da očekuje još jednu dobru predstavu.
On je objasnio da svoj optimizam zasniva na sjajnom tekstu, odličnoj rediteljki i veoma dobro glumačkoj podeli koja je, kako je istakao, baš po njegovom ukusu.
Hubač se zahvalio svim članovima umetničke i saradničke ekipe što su prihvatili da rade ovaj komad i naglasio da mu to veoma laska.
Rediteljka Trišić je kazala da joj je Hubačev tekst, iako je neobičan, veoma inspirativan za rad.
- Na prvo čitanje, komad izgleda kao laka crna komedija koja se bavi našom stvarnošću i problemima. Međutim, što se njime duže bavim, otvaraju se razni slojevi koji nam otkrivaju mnogo više od tog "površinskog sloja". Definitivno, "Bizarno" je u nekoj sferi tih crnohumornih žanrova. Ja bih ga, najpre, okarakterisala kao crnu komediju, ali mislim da često naginje i na grotesku s obzirom na tu jezivost koja provejava u pojedinim scenama - primetila je rediteljka.
- Ono što je najlepše u komadu, što je meni negde najuzbudljivije i na čemu ću posebno insistirati u radu sa glumcima je zapravo ta metafora prve scene koju ja mnogo volim. To je trenutak kad su svi likovi dovedeni do simsa. Mislim da to nije samo priča prve scene, nego priča svih likova svake scene. I kad su ušuškani u stanu, kadi, tuš kabini, kad su u tim svojim džipovima, ispred zgrada, u zgradama... oni se uvek nalaze na toj ivici sa koje mogu da se strmoglave. Iako je vrlo komična, ovo je u dubini jedna vrlo pesimistična i kataklizmična priča o nekom ljudskom dnu - ocenila je Trišićeva koje je u sezoni 2010/2011, takođe na Sceni "Raša Plaović", veoma uspešno postavila Ibzenovu "Hedu Gabler".
Predstava „Bizarno“ praizvedena je 6. marta 2010. godine u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u režiji Petra Kaukova. Iste godine, na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, po odluci stručnog žirija Hubaču je pripala Nagrada za najbolji tekst.
M.B.