Vesti

U ŠAPCU ODRŽANA PREMIJERA PREDSTAVE "BIZARNO", U BEOGRADU 12. OKTOBRA

1 oktobar 2013

Drama "Bizarno", po tekstu Željka Hubača i u režiji Snežane Trišić, premijerno je izvedena 1. oktobra u Šabačkom pozorištu, dok je premijera na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu zakazana za 12. oktobar.

Predstava je urađena u koprodukciji ta dva teatra, a uloge su ostvarili Igor Đorđević (Martin, Riči, Dejan), Nikola Vujović (Điđa, Saša, Gaga), Miloš Đorđević (Voja, Milan, Biksa), Sonja Milojević (Katarina, Majda, Svetlana) i Suzana Lukić (Mina, Ksenija, Iva).
Šabačka publika nagradila je glumačku ekipu dugotrajnim i snažnim aplauzom.
Hubačev crnohumorni komad, koji ima trodelnu strukturu, u okviru koje glumci igraju po tri lika, je priča o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju.
U njemu se na bizarno duhovit način prelamaju jezivi zločini, smrt, nasilje, ubistva i samoubistva, traume, zavisnosti, seksualno zlostavljanje i ekploatacija žena, destrukcija i samodestrukcija, istorijsko i geografsko nasleđe i predodređenje, kroz kataklizmično osećanje beznađa u svakodnevnom životu i odnosima.
U saradničkoj ekipi su Spasoje Ž. Milovanović (dramaturg), Ljiljana Mrkić Popović (lektor), Darko Nedeljković (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), Srđan Marković (kompozitor), Jasmina Urošević (organizator), Sandra Žugić (inspicijent), Danica Stevanović (sufler) i Dimitrije Kokanov (asistent dramaturga).
Predstava je izvedena na otvaranju pozorišne revije "Šabačko pozorište - pozorište na pravom putu", kojom taj teatar tradicionalno počinje novu sezonu.
Ovogodišnju reviju, na kojoj će do 7. oktobra učestvovati više profesionalnih pozorišta iz različitih gradova Srbije, otvorio je dramski pisac i nekadašnji direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović.
Tokom trajanja manifestacije dodeljivaće se nagrade za glumca večeri, a poslednjeg dana biće uručena i nagrada za najbolju predstavu.
Odlukom tročlanog žirija, kojim je predsedavala rediteljka Lilijana Ivanović, za glumca večeri proglašen je Igor Đorđević.
Predstava „Bizarno“ praizvedena je 6. marta 2010. godine u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u režiji Petra Kaukova. Iste godine, na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, po odluci stručnog žirija Hubaču je pripala Nagrada za najbolji tekst.
M.B.

 

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 10. OKTOBRA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

Povodom premijere predstave "Bizarno", po tekstu Željka Hubača i u režiji Snežane Trišić, koja je zakazana za subotu 12. oktobar (20,30) na Sceni "Raša Plaović", u Muzeju Narodnog pozorišta održana je konferencija za novinare.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić podsetio je da je predstava 1. oktobra sa velikim uspehom premijerno izvedena i u Šabačkom pozorištu.
Govoreći o koprodukcijama, on je primetio da je to "jedan vrlo dobar model, koji smo mi i ranije koristili sa pozorištima u Srbiji".
- Tako nešto može da služi kao recept i za druga pozorišta i uopšte, kao recept, za saradnju između pozorišta u Srbiji. Jedna od tako velikih saradnji bila je zimus sa predstavom "Konstantin" u čijoj realizaciji je učestvovalo mnogo srpskih pozorišta. Drama "Bizarno" predstavlja jedan lep kamenčić u mozaiku onoga što nas čeka ove godine. Posle "Dame s kamelijama", sa lepim klasičnim tekstom, sada imamo jedan savremeni tekst. U predstavi igraju sjajni glumci, iz naše Kuće, kao i gosti. Ubeđen sam da će i ova premijera biti nešto čime ćemo svakako moći da se podičimo i da budemo zadovoljni - rekao je Savić.
V.d. direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović istakao je da je bilo sasvim prirodno da dva uspešna pozorišta, kao što su Narodno i Šabačko, ostvare koprodukcionu saradnju.
Milovanović je ocenio da Hubačev tekst, koji je on poklonio Narodnom pozorištu bez ikakve finansijske nadoknade, predstavlja "krunu njegovog dosadašnjeg dramskog stvaralaštva".
- U svom komediografskom naboju, Hubač dramaturgiju krvi, sperme i suza, izvrće i pravi jednu začudnu, iskonstruisanu, situaciju koja je negde, možda, i moguća. Upravo zahvaljujući tome što je potpuno iskonstruisana, ona je neverovatno i duhovita. Ta duhovitost, taj kvalitet ovog teksta, kao i same predstave, šabačka publika veoma je dobro prepoznala na nedavnoj premijeri - rekao je Spasojević.
On je najavio da su u planu brojna gostovanja predstave "Bizarno", ne samo u Srbiji, nego i u regionu.
Direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić je ispričao da je Hubačev tekst prvi put pročitao pre nekoliko godina i da ga je tada veoma zaintrigirao, a posle njegove svetske praizvedbe u Zeničkom pozorištu, "definitivno sam poželeo da radim tu predstavu".
- Srećom, kockice su se složile same po sebi. Veoma brzo smo se dogovorili sa Narodnim pozorištem i potom smo, svom snagom, ušli u taj projekat - rekao je Karajić.
Hubač se zahvalio svima koji su omogućili da dođe do realizacije ovog komada, a posebno glumcima koji su uspeli da naprave "pozorišnu predstavu od nečega što je samo bilo slovo na papiru i predložak za umetnički čin".
Rediteljka je napomenula da se tokom procesa rada na ovoj predstavi "dogodio kolektivni, timski rad, što je danas, zaista, retkost kada je pozorište u pitanju".
Prema njenim rečima, Hubačev tekst provocira neke ključne fenomene i probleme u našem društvu.
- On ima tu vrlo zanimljivu strukturu u okviru koje se nalaze tri odvojene priče koje se događaju istovremeno u jednom beogradskom soliteru. Interesantno je kako Hubač vodi taj zaplet, a nama je bilo još interesantnije i intrigantnije kako da sve to napravimo na sceni. Taj soliter, zapravo, predstavlja metaforu našeg društva. Kada to kažem, mislim na metafore svih naših trauma i svih krimogenih radnji koje se događaju u našem društvu. Kroz tu strukturu i hijerarhiju tog kriminalizovanog i traumatizovanog društva, probali smo da otkrijemo neke izvitoperene sisteme vrednosti koje vladaju kako u pojedinačnim, tako i u kolektivnim odnosima - istakla je Snežana Trišić.
- Ovo je predstava o krajnostima očajanja koja, onako, tužno, smešno i bizarno, otkriva razne tekstonske poremećaje u ovom društvu - ocenila je ona.
Glumci su kazali da su veoma uživali tokom rada na predstavi i dodali da od beogradske publike očekuju istu reakciju kakva je bila i na premijeri u Šapcu.
M.B.