Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA „HENRI ŠESTI – GLOB FOTO BLOG“

15 jun 2012

Njegova ekselencija gospodin Majkl Devenport, ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i upravnik Nacionalnog teatra Božidar Đurović otvorili su 15. juna u Muzeju Narodnog pozorišta izložbu „Henri Šesti – GLOB foto BLOG“ autorke Zorice Janković.

U kratkom i nadahnutom govoru, održanom na srpskom jeziku, Devenport je pohvalno govorio o nastupu Narodnog pozorišta u Londonu, a tom prilikom naveo je i izvode iz kritika nekolicine engleskih pozorišnih kritičara koji su bili jednoglasni u oceni da je reditelj Nikita Milivojević sa ansamblom Nacionalnog teatra uradio veoma dobru predstavu.
On je kao “vrlo značajnu stvar” označio i činjenicu što se tom prilikom prvi put sa scene Glob teatra, u 400 godina postojanja, čuo srpski jezik.
Pre Devenporta, o velikom uspehu predstave i značaju nastupa u Glob teatru govorili su ministar Marković i upravnik Đurović koji je, između ostalog rekao, da će 11. maj 2012. godine, kada je održana premijera “Henrija Šestog” u tom mitskom teatru “posebnim slovima biti upisan u istoriji Nacionalnog teatra“.
Đurović je naglasio da je uveren da se tom prilikom Narodno pozorište i srpsko glumište predstavilo na najbolji mogući način.
Izložba obuhvata četiri segmenta - maketu "Globa", kostime, video materijal i fotografije. Prati je bogato opremljen katalog koji je likovno opremio Zoran Blažina, a za širu javnost postavka je putem internet prezentacije u vidu foto bloga predstavljena na sajtu Narodnog pozorišta.
Autor fotografija je Vladimir Marković, a dizajn postavke izložbe uradio je Zoran Bulajić.
M.B.