Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA O MIRI STUPICI

23 septembar 2013

Retrospektivna izložba "Mira Stupica - glumica veka", povodom devedeset godina od rođenja naše slavne dramske umetnice i prvakinje Nacionalnog teatra, otvorena je u ponedeljak 23. septembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ime Kuće, prisutne je pozdravio v.d. upravnika Dejan Savić koji je, između ostalog, kazao da prisustvo velikog broja ljudi na otvaranju ove postavke predstavlja „jedan od velikih dana u ovom teatru kada se oni najveći među nama ponovo nađu u kući koju su proslavili".
- Činjenica što je gospođa Stupica, u ovim godinama, večeras ovde sa nama, treba sve nas veoma mnogo da veseli - rekao je Savić i podsetio da će slavna umetnica 1. oktobra, povodom početka 145. sezone, biti gost na premijeri predstave „Dama s kamelijama" koja će se održati u njenu čast.
Govoreći o brojnim nagradama koje je dobila tokom svoje duge i veoma bogate karijere, Savić je naglasio da joj nedostaje jedna, a to je srebrnjak Narodnog pozorišta.
- Nije ga dobila zato što je već bila prestala da igra kada smo ga mi ustanovili kao priznanje. Sa ogromnim zadovoljstvom predajem ovaj srebrnjak u ruke gospođi Miri Stupici - rekao je Savić pozdravljenim snažnim aplauzom posetilaca.
Savić je, potom, izložbu proglasio otvorenom, a nakon toga, prisutnima se obratila i autorka postavke mr Ksenija Šukuljević Marković koja je podsetila da je Mira Stupica u svet pozorišne umetnosti zakoračila sa 18 godina.
- Na pozorišnoj sceni delovala je više od šest decenija stvarajući obiman, sadržajan i značajan glumački opus. Uloge su bile glavne, često naslovne i prvi put predstavljene u našoj zemlji. Mnoga njena glumačka ostvarenja ostala su od neprolazne vrednosti srpskog i tada jugoslovenskog glumišta i zadobile su velike nagrade - kazala je gospođa Marković.
Prema njenoj oceni, umetničko delo Mire Stupice pripada "najplemenitijoj vrsti srpskog glumišta".
- Ostvarena glumačka karijera, njen osoben i impresivan stvaralački opus, uzdigao ju je u trajne vrednosti srpske kulture, doneo joj neprolaznu slavu i krunisanje izuzetnim, jedinstvenim priznanjem - poveljom "Glumica 20. veka". Bila je glumačka zvezda tokom čitave svoje karijere i blistala je glumačkim sjajem sazvežđa Orion - dodala je autorka izložbe.
Gospođa Stupica se zahvalila Dejanu Saviću i Kseniji Šukuljević Marković na divnim rečima, dok je prisutnima poručila da ih sve voli i da će joj ovaj trenutak ostati u posebnom sećanju.
Izložbom, koja će biti otvorena do kraja oktobra, obuhvaćene su brojne fotografije, programi i nagrade iz svih pozorišta bivše Jugoslavije na čijim je scenama igrala, kao i drugih medija (film, televizija, radio).
M.B.
 

Više fotografija sa otvaranja izložbe možete pogledati OVDE

Biografija:
Mira Stupica (17.avgust 1923, Gnjilane) je glumica velikog talenta i širokog stvaralačkog raspona, koja je obeležila celo razdoblje pozorišnog života u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.
Karijeru je započela u Umetničkom i Narodnom pozorištu u Beogradu (1941), a vrhunce blistave glumačke karijere ostvarila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Narodnom pozorištu u Beogradu (1959 – 1979). Kao gost, nastupala je na scenama Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i Zvezdara teatra u Beogradu i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.
Raspolažući obiljem prirodnih darovitosti: privlačan, ženstven fizički izgled, topao i sugestivan glas, plastičan i izrazit gest (dodavši im stečene vrline uzornog profesionalca – marljivost i izoštrenu samokritičnost), ona je iskrenom osećajnošću prožela sva svoja ostvarenja. To čini njenu glumu i prisnom i sugestivnom, što je doprinelo njenoj velikoj popularnosti kod publike, kojoj nema premca među glumcima širom Jugoslavije u drugoj polovini dvadesetog veka.
U bogatoj galeriji pozorišnih likova koje je ostvarila, izdvajaju se: Puk (San letnje noći, V. Šekspira), Petrunjela (Dundo Maroje M. Držića), Lucijeta (Ribarske svađe, K. Goldonija), Lavrencija (Fuenteovehuna, Lope de Vega), Saša Njegina (Talenti i obožavaoci N. Ostrovski), Danica (Ljubav, M. Đoković), Gruša Vahandze (Kavkaski krug kredom, B. Brehta), Mirandolina (Mirandolina K. Goldonija), Grušenjka (Braća Karamazovi, F. M. Dostojevskog), Viola (Bogojavljenska noć, V. Šekspira), Nastasja Filipovna (Idiot, F. M. Dostojevskog), Ana Karenjina (Ana Karenjina, l. N. Tolstoja), Madam San Žen (Madam San Žen, V. Sardua), Jovana (Sveta Jovana Dž. B. Šoa), Marija (Marija se bori s anđelima, P. Kohouta), Ignacija, (Večeras improvizujemo L. Pirandela), Altana (Tetovirane duše, Gorana Stefanovskog), Živka Nedić (General Nedić, S. Kovačevića), Princeza Ksenija (Princeza Ksenija od Crne Gore, R. Vojvodić).
Pored neprekidnog prisustva na pozorišnim scenama do dana današnjeg, ostvarila je više uloga u filmovima i na televiziji. Prvi film, snimila je 1951. godine – Bakonja fra Brne (režija Fedor Hanžeković), a zatim i Stojan Mutikaša (režija Fedor Hanžeković), Jara gospoda (režija Bojan Stupica), Hanka (režija Slavko Vorkapić), Dan četrnaesti (režija Zdravko Velimirović), Muški izlet (režija Volfgang Štaute), Roj i delije (režija Mića Popović), Krvava bajka (režija Tori Janković), Doručak sa đavolom (režija Miroslav Antić), Kako umreti (režija M. Stamenković)... Ostvarila je više uloga u TV dramama (Poseta stare dame, Direnmata), vanserijsku kreaciju dala je ulogom Kike Bibić u televizijskoj seriji TV bukvar A. Popovića.
Za svoj izuzetan umetnički doprinos dobila je veliki broj nagrada: Savezna nagrada Vlade FNRJ 1949 godine, zatim Sedmojulska nagrada, Vukova nagrada, Dobričin prsten, dve Sterijine nagrade (za naročite zasluge na unapređenju jugoslovenske pozorišne umetnosti i kulture za ulogu Ksenije u drami Princeza Ksenija od Crne Gore), Orden rada i Orden sa crvenom zastavom, dve Nagrade grada Zagreba, Zlatni medaljon „Ljubiša Jovanović“, Nagrada „Joakim Vujić“, tri Zlatna lovorova vijenca na Festivalu malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu, brojne plakete i povelje.
Prva je dobitnica i novoustanovljene Velike nagrade koju dodeljuje Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.
Za svoja ostvarenja na filmu, nagrađena je Zlatnom filmskom trakom Međunarodnog instituta za kinematografiju SR Nemačke, Zlatnom arenom Festivala jugoslovenskog filma u Puli, Nagradom „Teodora“ na Filmskom festivalu u Nišu.
Za izuzetnu ulogu u seriji TV bukvar, dobila je Diplomu Festivala televizije na Bledu 1969. godine, a naredne godine Plaketu Zlatoroga iz Maribora kao najpopularnija ličnost TV ekrana.
Po mišljenju svojih kolega glumaca, u anketi koju je 2001. sproveo list „Večernje novosti“, proglašena je glumicom veka.