Vesti

DANI EVROPSKE BAŠTINE U NP (21. - 30.09): IZLOŽBA O MIRI STUPICI I OTVORENA VRATA

5 septembar 2013

U okviru manifestacije "Dani evropske baštine", u periodu od 21. do 30. septembra, Narodno pozorište u Beogradu prirediće izložbu o Miri Stupici i organizovaće akcije "Otvorena vrata" tokom kojih će besplatno moći da se obiđe muzej i zgrada teatra.

Izložba u čast Mire Stupice, prvakinje Nacionalnog teatra, i njene bogate karijere, povodom 90 godina od rođenja, biće otvorena u ponedeljak 23. septembra u 18 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta.
Cilj postavke, čiji je autor mr Ksenija Šukuljević Marković, je da prikaže bogatu karijeru Mire Stupice koja je proglašena za najbolju glumicu 20. veka.
Tog dana, u 10 sati, biće održana i prva akcija "Otvorena vrata Muzeja Narodnog pozorišta". Besplatna poseta Muzeju, uz stručnu pratnju kustosa, biće organizovana svaki dan do 30. septembra u periodu od 10 do 16 časova.
Pre toga, u subotu 21. septembra, u 12 časova, biće održana i veoma popularna akcija „Otvorena vrata Narodnog pozorišta“, koja već nekoliko godina nailazi na veoma dobar prijem kod brojnih ljubitelja teatra.
U dobro osmišljenoj turi kroz zgradu teatra koja traje jedan sat, posetioci će, uz medijatora dr Milovana Zdravkovića, saznati osnovne istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja; takođe upoznaće se sa procesom rada, obići holove, scenu, garderobe, zakulisje...
- Naš cilj je da publici omogućimo da se na licu mesta uveri kako se stvaraju pozorišne iluzije, scenska magija, kao i kako se baštini istorija teatra. Ovaj model organizovanih obilazaka pozorišta postoji u mnogim značajnim teatrima, a naša želja je da se i na ovaj način približimo nacionalnim teatrima u svetu – kaže gospodin Zdravković.
Zainteresovani mogu da se prijave na biletarnici Narodnog pozorišta. (tel. 26-20-946).
Dani evropske baštine je kulturno-turistička manifestacija koja predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe, kao zajednička baština evropskih naroda. U Beogradu se održava svake godine od 2002. godine.
M.B.