Vesti

PREDAVANjE TEATROLOGA MILOVANA ZDRAVKOVIĆA 29.09. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA, U OVIRU MANIFESTACIJE DANI EVROPSKE BAŠTINE

20 septembar 2016

U oviru manifestacije „Dani evropske baštine“, 29. septembra (18,00), u Muzeju Narodnog pozorišta, teatrolog Milovan Zdravković održaće predavanje na temu „Pozorišni život Zemuna -  uticaj na pozorišni život kod Srba“ (prožimanje kulture Evrope i Srbije preko Zemuna na primeru pozorišta).
Zdravković, koji je obiman i odgovoran posao kao što je istraživanja pozorišnog života u Zemunu u 19. veku prvo uradio kao doktorsku tezu na Fakultetu dramskih umetnosti, a zatim ga je, za potrebe izdavaštva, pre šest godina, preradio kao posebnu knjigu, ocenjuje da je pozorišni život Zemuna u tom periodu „stvorio snažnu osnovu, klicu i solidnu bazu za razvoj pozorišta kod Srba u 20. veku, što ima odraza i u sadašnjem vremenu“.   
- Zbog specifične situacije u kojoj se Srbija nalazila u XIX veku, pozorišni život Zemuna je direktno uticao na razvoj kulturnog života u centrima ondašnje Srbije: Beograda, Kragujevca, Požarevca, Niša. Šapca, Loznice... Može se, čak, reći da je pozorišni život Zemuna bio osnova za razvoj pozorišne delatnosti ondašnje Srbije i da su se preko Zemuna, Beograd i drugi kulturni centri Srbije, upisivali na kulturnu mapu Evrope i postali njen integralni deo – smatra Zdravković.
Ulaz je slobodan.
M.B.