Vesti

PROMOVISANA KNjIGA MILOVANA ZDRAVKOVIĆA O POZORIŠNOM ŽIVOTU U ZEMUNU U 19. VEKU

22 maj 2011

U okviru ciklusa „Promocije“, 22. maja u Muzeju Narodnog pozorišta, predstavljena je knjiga dr Milovana Zdravkovića "Pozorišni život Zemuna u 19. veku" koju je objavio Festival monodrame i pantomime.

U ime Kuće, brojnu publiku, pozdravio je upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, kao i kustoskinja Zorica Janković koja je, između ostalog, napomenula da je ovo prvi put da u ciklusu „Promocije“ bude predstavljena knjiga čiji je autor zaposlen u Nacionalnom teatru.
Teatrolog Radomir Putnik istakao je da Zdravkovićeva knjiga predstavlja značajan doprinos našoj teatrologiji „i na taj način dopunjava one do sada postojeće praznine koje su bile nedovoljno ispitane ili nedovoljno poznate“.
- Mislim da je profesor Zdravković ovom knjigom započeo veoma ozbiljan rad na proučavanju pozorišne istorije. Nadam se da ćemo od njega ubuduće moći da očekujemo i druge radove koji će biti komplementarni sa ovim objavljenim, a koji će doprineti našim saznanjima iz oblasti istorije i teorije pozorišta – rekao je Putnik.
Napominjući da svaka knjiga liči na svog autora, teatrolog Jovan Ćirilov je primetio da „ova, u najboljem smislu, liči na Milovana“ i ukazao da ona može da „posluži kao paradigma na bilo koje teme iz naše pozorišne istorije“.
- Zdravković je svoj rad počeo na teritoriji Zemuna iz rimskog perioda sa raznim detaljima i sa onim što je tu pronađemo, a onda je išao skroz kroz celokupnu istoriju da bi postavio tu nekakvu istorijsku mrežu. Na najbolji mogući način, on je opisao ono što se dešavalo u tom gradu na periferiji jedne velike imperije. Osim toga, naš Milovan, s jedne strane, je smatrao da su vrlo važne i anegdote tog vremena, a sa druge strane, kao vrlo ozbiljan naučnik, davao nam je građu kako su izgledali zakoni, pozorišni statut i cela ta birotehnika tog perioda – rekao je Ćirilov.
Navodeći da je Zdravkovićeva studija oblikovana u nekoliko poglavlja, uz pomoć brojne litarature, knjiga, stručnih časopisa, periodike, originalne primarne i sekundarne građe, privatnih fondova i drugih izvora, teatrolog Dragana Čolić Biljanovski je ocenila da se ona odlikuje bogatstvom, raznolikošću, autorskom inovantnošću, foto dokumentacijom i prilozima.
Gospođa Čolić Biljanovski je objasnila da je predmet istraživanja Milovana Zdravkovića usmeren na pozorišni život Zemuna do 1914. godine i njegov uticaj na razvoj kulturnog i društvenog života lokalne sredine, koja u prošlosti beleži izuzetne produkcijske rezultate, predstave i veliki broj pozorišnih stvaralaca, a najviše glumaca i reditelja.
Ona je ukazala da je do pojave ove knjige pozorišni život Zemuna u 19. veku bio prezentovan površno, dok su rezultati ostali uopšteni, bez temeljitije analize, značaja, uticaja, mesta i uloge Zemuna i okoline.
- Zbog specifične situacije u kojoj se nalazila Srbija, pozorišni život Zemuna je direktno uticao na razvoj centara ondašnje Srbije poput Beograda, Kragujevca, Niša... Pozorišni život Zemuna postao je temelj razvoja pozorišnog života u 20. i 21. veku te naša spona u integracijama sa Evropom i svetom – naglasila je Dragana Čolić Biljanovski i dodala da nam Zdravković svojim pristupom prezentuje kontinuitet pozorišnog života zaboravljenog Zemuna koji će biti interesantan ne samo studentima pozorišnih fakulteta, nego i brojnim ljubiteljima teatarske umetnosti i istorije.
Dugogodišnji kustos Zavičajnog muzeja u Zemunu Miodrag Dabižić je pohvalio Zdravkovića što se odlučio da u knjigu „spakuje“ jednu takvu temu čime nam je približio veliki deo kulturne baštine našeg naroda koji je ranije bio neistražen i nepoznat.
- Zdravković je ovaj posao savršeno obavio i veoma mi je drago što je o istoriji pozorišta pisao čovek iz pozorišne struke. Takođe, jako je bitno što je u ovoj knjizi posebnu pažnju posvetio Joakimu Vujiću - primetio je gospodin Dabižić.
On je podsetio da je jesenas u Zemunu, zahvaljujući Zdravkoviću, na staroj zgradi Srpske škole iz 1745. godine postavljena spomen-ploča u znak sećanja na tog velikog pisca, prevodioca i univerzalnog pozorišnog stvaraoca.
Profesor Alojz Ujes je napomenuo da je Zdravković jedan tako obiman i odgovoran posao kao što je istraživanja pozorišnog života u Zemunu u 19. veku prvo uradio kao doktorsku tezu na Fakultetu dramskih umetnosti, a zatim ga je, za potrebe izdavanja, preradio kao posebnu knjigu.
- On je započeo istraživanje zemunske pozorišne istorije i otvorio put istraživačima. Ovaj njegov rad je ustvari početak jednog vrlo ozbiljnog rada – rekao je Ujes i izrazio nadu da će ovo obimno i još uvek nedovoljno istraženo polje podstaći i druge istraživače naše kulturne istorije da mu se predanije posvete.
Moderatori programa bili su dramski umetnici Vesna Stanković i Lepomir Ivković.  
M.B.