Vesti

PROMOVISANA KNjIGA O KAFKI ŽERARA-ŽORŽA LEMERA

10 maj 2011

U okviru ciklusa „Promocije“, 18. maja u Muzeju Narodnog pozorišta, predstavljena je knjiga Žerara-Žorža Lemera “Kafka” koju je u ediciji “Klepsidra” objavila izdavačka kuća “CLIO”.

Napisana sa strašću i nesumnjivom upućenošću, ova biografija izvanrednog pisca može biti čitana i kao znalački uvod u Kafkino pisanje. Komponovana i tematski i hronološki, uverljiva, životopisno verodostojna, opisom života, ocrtavanjem dilema i oklevanja, ona nam dočarava ne samo portret pisca nego i unutrašnji tlocrt njegovog dela. Uključujući u biografsku građu i elemente monografskog proučavanja, Žerar-Žorž Lemer nam je podario korisnu knjigu zahvaljujući kojoj se, kako je ocenio, književnik Jovica Aćin, stiče utisak da je „ Kafka takoreći živ pred nama“.
„Zbog toga, štaviše, ma i da ništa ne znate o Kafki i njegovom književnom delu, kadri ste da ovu knjigu volite, i volećete je. Podsticaće vas da još više saznate kako o Kafki, tako i o onome što je pisao – poručio je Aćin. 
Direktor izdavačke kuće “CLIO” Zoran Hamović ukazao je da je Lemerova knjiga o Kafki „čudesna i  izaziva posebnu pozornost“.
- Iako je o Kafki dosta pisano, iako se o njemu dosta toga zna, ova biografija, na izvestan način, donosi neke nove podatke za koje nismo znali. Lemerova knjiga dokazuje da se sa Kafkom uvek možemo susretati iznova i da nam nikada ne bude zaustavljena radoznalost – rekao je Hamović.   
O Kafkinom bogatom književnom opusu govorio je i priznati pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković koji je pre nekoliko dana u Pozorištu „Sterija“ u Vršcu postavio njegov kultni komad „Proces“.
M.B.