Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA KNjIGA EDVARDA BONDA

28 februar 2012

Knjiga Edvarda Bonda “Zločin 21. veka” predstavljena je u utorak 28. februara u Muzeju Narodnog pozorišta u okviru ciklusa “Promocije”.

Knjigu, koja obuhvata četiri drame jednog od ključnih dramskih pisaca našeg vremena, objavila je izdavačka kuća “Arhipelag”, u okviru edicije “Premijere”.
Naslovna drama “Zločin 21. veka” govori o budućnosti koja ne mora biti daleka, jer smo, smatra Bond, u njoj već bili. Radnja se odvija u kasnom 21. veku u kojem su svi ljudi kontrolisani pomoću mikročipova i zatočeni u gradovima -logorima.
U dramama “Na unutrašnjem moru” i “Melodija”, Bond insistira da deci mora biti pružena mogućnost da razumeju svet odraslih, da bi, kao “agenti budućnosti”, mogli da ga promene. Drama “Na unutrašnjem moru” sublimira sve Bondove antiratne cikluse i govori o razvijanju istorijskog čula, o potrebi da se istorijska zbivanja razumeju i odgovornost za istoriju prihvati.
Tragičnost drame “Postojanje” leži u spoznaji do koje njen junak X dolazi iskorakom iz rutine, neplaniranim skretanjem sa društveno utvrđenog i predodređenog puta. Posle prikazanog susreta s nepoznatim, u sobi sličnoj Orvelovoj 101, to postaje susret i suočavanje sa samim sobom, pri čemu su bekstvo od odgovornosti i povratak na staro nemogući. Drama, veruje Bond, sve autoritete dovodi u pitanje i zbog toga je bez nje nemoguća demokratija kako u grčkom polisu, tako i u današnjem globalnom metropolisu.
Na promociji su govorili Radmila Nastić, Nataša Milović, Dušan Popović i Gojko Božović koji je ocenio da Bond pripada onoj grupi pisaca „koji potresaju pozorišnu i društvenu svest i koji nas suočavaju sa pitanjima istorije, ideologije i politke“.
On je istakao da Bondove drame objavljene u ovoj knjizi „pokazuju nekoliko osnovnih pozicija sa kojima se može suočiti svaki naš savremenik“ i ukazao da one „iznutra oblikuju jednu zajedničku priču o modernim vremenima“.
- U njima nas Edvard Bond nekim svojim reminiscencijama ili asocijacijama vraća i nekim ranijim trenucima moderne istorije. Sve vreme nas drži usidrene u našoj savremenosti i suočava nas sa neuralgičnim pitanjima naše svakodnevice, ali i nekim pitanjima vezanim za budućnost – rekao je Božović.
Bond (London, 1934), jedan od najvažnijih modernih dramskih pisaca engleskog jezika, izuzetno je značajan i kao reditelj, pesnik, esejista, teoretičar drame i pozorišta, pisac filmskih scenarija. Napisao je više od 50 drama za pozorište, radio i televiziju, a autor je i nekoliko libreta za operu i balet.
M.B.