Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA KNjIGA O MILANU GROLU

15 novembar 2012

Knjiga Zorana T. Jovanovića "Pozorišno delo Milana Grola", koju je objavila Matica srpska iz Novog Sada, predstavljena je u četvrtak 15. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta, u okviru ciklusa "Promocije".

O tom kapitalnom izdanju, u kojem se kroz dvadesetak poglavlja celovitije predstavlja Grolovo pozorišno delovanje u Srbiji, osim autora, govorili su prof. dr. Mira Radojević, prof. dr. Dragana Čolić Biljanovski i direktor Pozorišnog muzeja Zoran Maksimović koji je ocenio da je gospodin Jovanović "ovom teatrološkom hristomatijom ispravio istorijsku nepravdu prema tom velikom kulturnom posleniku".
- Jovanović je rasvetlio, dokumetovano izložio, rekonstruisao, analizirao i naučno vrednovao Grolovo teatarsko stvaralaštvo i doprinos pozorišnoj umetnosti. Ova knjiga je nužna literatura za sve buduće istraživače Grolovog dela - rekao je Maksimović
Milan Grol (31. avgust 1876., Beograd - 3. decembar 1952., Beograd), bio je srpski književnik, političar i dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.
Diplomirao je 1899. godine na Filološko-literarnom odseku Filozofskog fakulteta u Beogradu, a potom studira dve godine u Parizu književnost i pozorište.
Pored niza napisanih književnih eseja i političkih članaka, bavio se i prevođenjem libreta za operu sa francuskog jezika.
Napisao je knjige "Pozorišne kritike", "Iz predratne Srbije", "Iz pozorišta predratne Srbije", "Londonski dnevnik", "Iskušenja demokratije", "Kroz dve decenije Jugoslavije".
M.B.