Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA KNjIGA DRAGANA STOJKOVA

9 decembar 2011

Knjiga „Laza Kostić – Santa Maria della Salute“, autora Dragana Stojkova, u izdanju Kulturnog centra Sombor, predstavljenja je u petak 9. decembra, u Muzeju Narodnog pozorišta, u okviru ciklusa „Promocije“.

Brojnu publiku, pozdravila je kustoskinja Zorica Janković koja je kazala da Stojkov na svojim platnima i u knjizi obnavlja naše sećanje na velikog pisca tako što, kako je jednom prilikom primetio akademik Dejan Medaković, “iz svojih tišina doziva neprolazne vrednosti ljudskog duha”.
Ona je napomenula da je povodom sto godina od smrti Laze Kostića, Muzej Narodnog pozorišta dobio dragocen poklon  - njegov štap.
- Poklon smo dobili od bračnog para Šević, nekadašnje balerine Mile i njenog supruga Dušana, dugogodišnjeg tehničkog direktora naše Kuće. Dušanov otac, Milan Šević, doktor filozofije, književni kritičar i teoretičar, drugovao je sa velikim pesnikom i svakodnevno ga obilazio tokom njegovih poslednjih bolesničkih dana u bečkom sanatorijumu – otkrila je Jankovićeva i dodala da ga je on i dopratio do Sombora, na poslednji ispraćaj.
- Kada se vratio u sanatorijum, radi nekih administativnih poslova, bolničarka je Milanu predala pesnikov štap, onaj isti koji je ovekovečen i na pesnikovoj slici autora Uroša Predića – objasnila je kustoskinja Muzeja Narodnog pozorišta.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović kazao je da ta Kuća na ovaj način, promocijom knjige gospodina Stojkova, obeležava 170 godina od rođenja i sto godina od smrti velikog srpskog pesnika Laze Kostića.
On je napomenuo da će Nacionalni teatar, ta dva značajna jubileja, uskoro obeležiti i izložbom o Lazi Kostiću, koja će 18. februara naredne godine, u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, biti otvorena u Muzeju Narodnog pozorišta.
Đurović je podsetio da je Narodno pozorište juče počelo probe Šeskpirovog komada “Henri Šesti”, koji se radi u koprodukciji sa Fondom “Laza Kostić” i čuvenim londonskim pozorištem “Glob teatrom” u kojem će premijerno biti izveden 11. maja 2012. godine.
Njegovo Preosveštenstvo episkop jegarski dr Porfirije ocenio je da u današnjem vremenu, “ima mnogo onih koji se mogu nazvati izvođačima radova pisanja reči i stiha, a malo istinskih i autentičnih pesnika, stvaralaca”.
- Laza Kostić je, zasigurno, bio jedan od onih retkih koji može da ponese epitet poete. On je zaista istinski i pravi poeta, pravi pesnik i umetnik. Čini mi se da je Kostić čvrsto stajao u ovom svetu. To, uostalom, pokazuje i čitav njegov život. Bio je veoma pragmatičan, uspešan u svojim poslovima i imao je široku lepezu znanja. U isto vreme, u njegovom čudesnom liku, vidimo jedan, da tako kažem, “salto mortale” koji on čini iskoračujući iz ovog sveta u onaj drugi, onostrani, metafizički – primetio je on.
- Tamo u toj večnosti... možda, ne samo u pesmi “Santa Maria della Salute”, nego i nekim drugim koje su eksplicitnijeg metafizičkog karaktera, on pronalazi čvrst temelj i za ovaj svet. Taj temelj nije ništa drugo nego istinska i prava lepota koja se zove ljubav i koja je smisao njegovog postojanja. Dakle, lepota, ljubav i smisao su svojevrsni sinonimi u izrazu i u doživljaju sveta i čoveka kod Laze Kostića – naglasio je dr Porfirije.
Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević rekao je da mu je veoma drago što Kostić, “čovek takvog pera i takvog dara”, nije zaboravljen.
- Protrčao je kroz svoj život, ali je iza sebe ostavio nešto što predstavlja jedan od vrhova srpske kulture. Gospodin Stojkov je, inspirisan predivnom Lazinom poezijom i svojom vezanošću za Sombor, odakle je Laza potekao, ovom knjigom napravio jednu čudnu vezu i ponovo, na svoj način, oživeo tu predivnu pesmu “Santa Maria della Salute”. Ovo je knjiga koju je teško definisati. Ja kažem da je ona prelepa i da je dragocen prilog našoj kulturi uopšte – kazao je Kovačević.
On se posebno zahvalio Narodnom pozorištu što je, kako je istakao, u jednom tako prelepom prostoru, svom Muzeju, organizovalo promociju ove knjige.
- Tako nešto nudi i potkrepljuje nadu da možemo da učinimo mnogo toga sami ne čekajući ove čuvene datume – dodao je Kovačević.
Knjiga je ilustrovana autorovim crtežima inspirisanih čuvenom Kostićevom pesmom “Santa Maria della Salute”. Stojkov je rekao da je napravio više od sto slika i da ih je sve uvrstio u ovu knjigu.
Povodom promocije, on je Muzeju Narodnog pozorišta poklonio svoj rad – portret Laze Kostića.
Đurović se zahvalio na poklonu i tom prilikom, u ime Kuće, uručio mu srebrnjak Narodnog pozorišta.  
Stojkov je rođen 4. februara 1951. godine u Somboru, gde je završio osnovnu školu. Srednju školu za primenjenu umetnost, grafički odsek, završio je u Novom Sadu. Diplomirao je u Veneciji na „Accademia di belle arti“ 1979. godine u klasi Carmella Zottia.
Njegovo slikarstvo je često prožeto velikim književnim delima u kojima pronalazi neiscrpnu inspiraciju.
Prvu samostalnu izložbu održao je 1971. u Novom Sadu. Do sada je imao više od 150 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na oko 350 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.
M.B.