Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA KNjIGA SEMA ŠEPARDA „ZAPISI IZ MOTELA“

13 jun 2011

U okviru ciklusa „Promocije“, u sredu 15. juna u Muzeju Narodnog pozorišta, predstavljena je knjiga Sema Šeparda „Zapisi iz motela“ koju je, u ediciji „Klepsidra“, objavila izdavačka kuća „Clio“.

”Zapisi iz motela” su subjektivna slika sveta Sema Šeparda i u njihovom središtu je stalno prisutna tema usamljenosti pojedinca naspram nepreglednih američkih pejzaža. Likovi dolaze u motele i odlaze iz njih u potrazi za izgubljenim životom i snovima. Ovo je jedno od Šepardovih manje poznatih dela, ali svakako pripada krugu njegovih najsnažnijih i najprovokativnijh tekstova. Delovi ove knjige čine osnovu njegovog pozorišnog dela “Predrasude”, kao i filma “Pariz, Teksas”, koji je režirao Vim Venders.
Urednik edicije “Klepsidra” Zoran Paunović ocenio je da je Šepardov umetnički pristup svetu mnogostruk, kao što je “mnogostruka i njegova umetnička ličnost”.
- On ljubomorno čuva svoju ulogu “marginalca”, ali i svoju slobodu o kojoj uostalom piše u ovoj knjizi koja je karakteristični drumski roman, roman potrage ne toliko za nekom konačnom destinacijom, nego za nekim ciljem koji se ogleda, pre svega, u samospoznaji – rekao je on. 
Prema mišljenju književnice Ljubice Arsić, Sem Šepard nas u “Zapisima iz motela” vodi kroz “neku vrstu svog, da tako kažemo, putujućeg dnevnika”.
- Ali, to nije samo dnevnik koji se bavi raznim zabitima i motelima, već je to dnevnik koji govori o glumi kao načinu da se izazove jaka i prava emocija – primetila je gospođa Arsić.  
Reditelj Nebojša Bradić je naglasio da taj svet i to putovanje na koje nas Šepard poziva u ovoj knjizi “svakako predstavljaju put ka unutra”.
- On ne menja svet više na onaj način kao nekad, kada je mislio da umetnost može da ga promeni, ali utiče na tu malu promenu sebe, na tu duboku analizu koju svako od nas ima – kazao je Bradić.
Šepard, rođen 5. novembra 1943. godine, je američki dramatičar, glumac, televizijski i filmski režiser. Poznat je kao autor nekoliko kratkih priča, eseja, memoara te kao dobitnik Pulicerove nagrade za dramu kojom je 1979. godine ovenčan za tekst “Buried Child”.
Široj publici je najpoznatiji po tumačenju pilota Chucka Yeagera u filmu “The Right Stuff”(1983).
Ugled pozorišnog pisca Šepard je izgradio nizom jednočinki koje su izvođene u malim avangardnim pozorištima u Americi. Godine 1986. izabran je u članstvo Američke akademije za umetnost i književnost.
M.B.