Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA KNjIGA „POZORIŠTE U OKUPIRANOJ SRBIJI“

4 oktobar 2011

Knjiga „Pozorište u okupiranoj Srbiji“, čiji je autor dr Boro Majdanac, a izdavači Udruženje dramskih umetnika Srbije i KIZ Altera, predstavljena je u utorak 4. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta u okviru ciklusa „Promocije”.

Pored autora, o ovom vrednom istorijskom štivu i vremenu koje obuhvata, govorili su dramska umetnica Ksenija Jovanović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Ljiljana Đurić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u penziji Alojz Ujes i teatrolog Jovan Ćirilov.
Podnaslov knjige je „Pozorišna politika u Srbiji 1941-1944“, što je tema doktorske disertacije koju je iskusni arhivski stručnjak Majdanac odbranio 2007. godine na FDU.
Njegov mentor Ujes istakao je da je ova knjiga sama za sebe čitav pozorišni arhiv - sa dokumentima, iskazima i fotografijama na više od 860 stranica.
On je podsetio da je to prvi naučni rad kojim se obuhvata cela Srbija i njena pozorišna delatnost u vreme Drugog svetskog rata, s obzirom na to da je decenijama nakon rata zvanična politika odbacivala pomenuti period.
- To jeste bilo pod upravom nemačkih okupacionih vlasti, ali je svakako deo srpske pozorišne istorije - naglasio je Ujes, dodajući da je u doba okupacije u Srbiji bilo više pozorišta - gradskih, seoskih, školskih, vojnih i drugih, nego danas.
Prema njegovim rečima, ovo delo trajne vrednosti stvoreno je dugotrajnim i upornim radom autora, koji je pre svega pronalaženjem novih, nepoznatih dokumenata, velikim brojem fotografija (portreta, scena iz predstava, zgrada, arhivskih akata), tumačenjem i teorijskim sažimanjem brojne stručne literature uspeo da rekonstruiše sistem kulturne i pozorišne politike u doba okupacije.
Prvakinja Narodnog pozorišta u penziji Ksenija Jovanović ocenila je da ova knjiga, koja nas skoro sedam decenija vraća u prošlost, predstavlja „zadivljujući dokument o pozorišnom životu u okupacijskom Beogradu“.
- Ona je dragocen, neprocenjiv, dokument, brižljivo i strpljivo pisan na osnovu verodostojnih fakata, koji bogato osvetljava pozorišni život tokom Drugog svetskog rata u Srbiji. Ova knjiga mi je pomogla da dođem do nekih novih saznanja i da osvežim svoj stav vezan za taj period. Za sve buduće istraživače pozorišta, knjiga Bore Majdanca biće nezaobilazna pomoć i uzbudljiva priča o najtežim danima pozorišnog života u Srbiji – istakla je gospođa Jovanović.
M.B.