Vesti

PROMOCIJA KNjIGE „POZORIŠTE U OKUPIRANOJ SRBIJI“ 4. 10. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

30 septembar 2011

U okviru ciklusa „Promocije“, u utorak 4. oktobra u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, biće predstavljena knjiga Bore Majdanca „Pozorište u okupiranoj Srbiji“ koju su zajednički objavili Udruženje dramskih umetnika Srbije i KIZ „Altera“.

Pored autora, o knjizi će govoriti dramska umetnica Ksenija Jovanović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Ljiljana Đurić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u penziji Alojz Ujes i teatrolog Jovan Ćirilov.
Podnaslov knjige je "Pozorišna politika u Srbiji 1941-1944",  a upravo iz te oblasti iskusni arhivski stručnjak Majdanac odbranio je 2007. godine doktorsku disertaciju na Fakultetu dramskih umetnosti.
Kako u pogovoru knjige navodi Ujes, reč je o izučavanju verovatno najsloženijeg pozorišnog sistema u Evropi za vreme Drugog svetskog rata.
Ovo delo trajne vrednosti stvoreno je dugotrajnim i upornim radom autora, koji je pre svega pronalaženjem novih, nepoznatih dokumenata, velikim brojem fotografija (portreta, scena iz predstava, zgrada, arhivskih akata), tumačenjem i teorijskim sažimanjem brojne stručne literature uspeo da rekonstruiše sistem kulturne i pozorišne politike u doba okupacije.
To je prvi rad kojim se obuhvata cela Srbija i njena pozorišna delatnost u periodu 1941-1945, sa svim pozorišnim segmentima, ističe Ujes.
M.B.