Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" PROMOVISAN "POZORIŠNI REČNIK" DR MILOVANA ZDRAVKOVIĆA

15 maj 2013

Promocija knjige dr Milovana Zdravkovića "Pozorišni rečnik", koju je objavio Zavod za udžbenike, održana je 15. maja na Sceni "Raša Plaović".

Pred brojnom publikom, o ovom delu koje predstavlja dopunjeno i prerađeno izdanje Zdravkovićevog „Rečnika osnovnih pozorišnih pojmova“, objavljenog 2006. godine, govorili su v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog Jovan Ćirilov, scenograf Miodrag Tabački, urednik Zavoda za udžbenike Jelena Davidović Kolarov i recezent Branko Stevanović.
Milovanović je napomenuo da Narodno pozorište uvek podržava svakog vrhunskog stvaraoca i istakao da je Milovan Zdravković svakako jedan od njih.
On je ukazao da Zdravkovićev "Pozorišni rečnik" na veoma prijemčiv način "otvara mogućnosti čitanja i razumevanja pozorišta".
Milovanović je dodao da je Zdravković idejni tvorac buduće "Enciklopedije Narodnog pozorišta" koja će obuhvatiti najvažnije detalje vezane za bogatu istoriju Nacionalnog teatra dugu skoro 150 godina.
Davidović Kolarov je rekla da "Pozorišni rečnik" predstavlja jedan od prvih rečnika u Srbiji koji se bave pozorišnom umetnošću.
- Autor nas vodi kroz istoriju pozorišta, od antičke Grčke, Rima, Kine, Indije, preko srednjevekovnog, renesansnog, baroknog, novovekovnog, pa sve do modernog i savreemnog pozorišta. Obrađeni su pozorišni termini, muzika, opera, balet, režija, arhitektonski pojmovi, antička mitologija, najznačajnije svetske pozorišne i operske kuće, festivali, kolokvijalni izrazi, kao i savremeni termini iz oblasti marketinga, menadžmenta, organizacije i produkcije koji do sada nisu obrađeni. Na 290 enciklopedijskih strana, Zdravković je obradio više od 1500 termina u svedenoj formi, ali veoma jasno i precizno vodeći se idejom da stručni termini mogu biti predstavljeni i na popularan način, te da budu od velike koristi kako stručnjacima, tako i ljubiteljima pozorišta - istakla je ona.
Pojmove iz rečnika čitali su dramski umetnici Milena Vasić i Gojko Baletić.
U umetničkom delu programa učestvovali su prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Sanja Kerkez, klavirski saradnik Ivan Jovanović, baletski umetnici Marina Miletić i Željko Grozdanović i Duo "Moderato".
Na kraju promocije, Zdravković se pojedinačno zahvalio svima koji su učestvovali na promociji rečnika, kao i saradnicima koji su pomogli njegovu realizaciju.
M.B.