Vesti

PROMOCIJA KNjIGE DR MILOVANA ZDRAVKOVIĆA "POZORIŠNI REČNIK" 15. MAJA

30 april 2013

Promocija knjige dr Milovana Zdravkovića "Pozorišni rečnik", koju je objavio Zavod za udžbenike, biće održana 15. maja u 12 časova na Sceni "Raša Plaović".

Ovaj naslov, zapravo, predstavlja dopunjeno i prerađeno izdanje Zdravkovićevog „Rečnika osnovnih pozorišnih pojmova“, objavljenog 2006. godine. Inače, „Pozorišni rečnik", kako kaže autor, prerađen je po standardima odeljenja za enciklopedijska izdanja Zavoda.
A kako je sve počelo i otkud Zdravkoviću ideja da se poduhvati tog pionirskog i vrlo odgovornog posla izrade jednog rečnika vezanog isključivo za pozorišnu terminologiju?
„Za to je postojalo više razloga. Pre 15. godina počeo sam da radim kao profesor na predmetu Pozorišna produkcija na tadašnjoj Akademiji umetnosti Master klas, sadašnjoj Akademiji umetnosti Beograd. U toku predavanja često sam bio u poziciji da objašnjavam pozorišnu terminologiju. U procesu priprema za predavanja, bilo je potrebno da koristim odgovarajuću stručnu literaturu", priča Zdravković za sajt Narodnog pozorišta i napominje da nije ništa novo kada se konstatuje da je izbor ove vrste literature vrlo skroman.
„Još jedan vrlo važan razlog je i to što oblasti koje su postale veoma značajan segment savremenog pozorišta: menadžment, organizacija, produkcija i marketing, u našoj sredini skoro da nisu akademski tretirane, pa postoji potreba da se i ti segmenti pozorišne delatnosti obrade", dodaje Zdravković i podseća da je u procesu istraživanja koristio domaću, ili na naš jezik prevedenu stranu literaturu koja tretira pozorišnu terminologiju.
„Međutim, izuzetno puno korisnog materijala pronašao sam u pozorišnoj literaturi koja se, na sreću, u novije vreme češće pojavljuje. Čitajući ovu stručnu literaturu uvek sam pri ruci imao papir i olovku i beležio svaki termin koji je zavređivao potrebu za obradom. U kasnijem procesu obrade pronalazio sam, nadam se, adekvatne definicije", smatra Zdravković, koji je u Narodnom pozorištu zaposlen kao rukovodilac Istraživačko-dokumentacionog centra.
Prema njegovim rečima, radeći na rečniku posebno je imao u vidu da u definicijama pokuša da poštuje pravilo jednostavnosti.
„Istovremeno, pokušao sam da stručne termine predstavim na popularan način. Nadam se da sam uspeo da definicije budu jednostavne i jasne, da budu poštovani svi neophodni segmenti termina, a da pritom sledim stručnost", napominje Zdravković koji je diplomirao Organizaciju scenskih i kulturno umetničkih delatnosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je kasnije magistrirao i doktorirao.
„Izuzetno korisne sugestije, savete i stručnu pomoć pružili su mi kolege teatrolozi, kao i stručne osobe iz sektora i službi Narodnog pozorišta. Svojim bogatim znanjem i iskustvom, posebnu stručnu pomoć, sa dobronamernim primedbama i sugestijama, strpljivo i analitički, davali su mi dobri poznavaoci pozorišta - teatrolozi dr Zoran T. Jovanović i Jovan Ćirilov. Prihvatao sam ih sa izuzetnim uvažavanjem. Njihova podrška mi je mnogo značila, a naravno i nametala odgovoran odnos prema materiji. Nadam se da ih nisam izneverio. Sa posebnim strpljenjem i marljivošću, moje radne materijale obrađivala je i davala mi korisne sugestije Jelena Davidović Kolarov, urednik u Zavodu za udžbenike, kao i strpljivi saradnik na likovno-grafičkom oblikovanju knjige, Dragan Tadirović", kaže Zdravković i dodaje da svima duguje bezrezervnu zahvalnost i poštovanje.
M.B.