Vesti

PROMOCIJA KNjIGE „JUBILEJ ŠAPTAČA“ 29. MAJA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

28 maj 2012

Knjiga Milorada Iskrina „Jubilej šaptača“, koju je objavila Narodna biblioteka Užice, biće predstavljena u utorak 29. maja (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Milan Marković Baća rođen je u Užicu 1890. godine. Za pozorište se vezao veoma rano, već 1908. godine, kao glumac početnik u Nišu. Bio je i ratnik, nosilac Albanske spomenice, osnivač ratnog pozorišta na Solunskom frontu („da se vojniku odvraćaju crne misli“), a posle oslobođenja postao je šaptač Narodnog pozorišta u Beogradu. Smatrali su ga srcem scene, uz njega u suflernici sigurniji na sceni su bili Ilija Stanojević, Dobrica Milutinović, Žanka Stokić i drugi veliki glumci tog doba. Svojih četvrt veka pozorišnog rada, 1933. godine, Baća je obeležio na mestu rezervisanom za najbolje, u Kolarčevoj zadužbini. Stradao je u aprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine.
Pored autora (na slici), na promociji će govoriti istoričar umetnosti i književnik Tamara Ognjević, teatrolog Jovan Ćirilov, dramski umetnik Aleksandar Gruden i dramski pisac i dramaturg Željko Hubač. Ulaz je besplatan.
M.B.