Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISAN DRUGI BROJ REVIJE “MUZIKA KLASIKA“

28 mart 2011

Drugi broj tromesečnika "Muzika klasika", prve srpske revije posvećene klasičnoj muzici, predstavljen je u utorak 29. marta u Muzeju Narodnog pozorišta.

Obraćajući se brojnim poklonicima klasične muzike, istoričarka i kustoskinja Zorica Janković ocenila je da je časopis “Muzika klasika” objavljivanjem drugog tromesečnika potvrdio uspešan start u medijskom prostoru koji do sada u našoj zemlji nije bio adekvatno pokrivan.
- Dvoje mladih ljudi koji su se već potvrdili u svom osnovnom pozivu, docent Medicinskog fakulteta doktor Predrag Mitrović i muzikolog Aleksandra Paladin smogli su snage da u vreme ekonomske krize pokrenu reviju klasične muzike koja je po sadržaju, kvalitetu tekstova i grafičkom dizajnu u ravni sa vodećim svetskim časopisima te tematike – kazala je Jankovićeva.
Ona je dodala da “Muzika klasika” postaje trezor muzičke svakidašnjice, jer je u njoj kompletan potencijal budućeg predstavljanja današnjih muzičkih zbivanja.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, poželeo je dobrodošlicu u jednoj od najstarijih zgrada u kojoj se vek i po baštini srpska kultura, koja je krajem prošle godine postala i dom najmlađeg muzeja u Srbiji, Muzeja Narodnog pozorišta.
- Kada se spoje starost i mladost, prožimanje iskustva, dara i energije, stvara se nešto novo i drugačije. Drago mi je što se upravo u našoj kući čija je delatnost
neraskidivo povezana sa muzičkom umetnošću, predstavlja drugi broj najmlađe revije u Srbiji - kazao je Đurović.
Muzikolog Branka Radović je istakla da "Muzika klasika" nije samo popunila ogromnu prazninu u našoj muzikologiji, već je i označila važne trenutke u muzičkom životu.
- Muzikologe niko ne pita za reč, za nas odavno nema mesta. Sada smo dobili prostor za muzičku kritiku u reviji koja na dobronameran način pruža široku paletu muzičkih dešavanja – rekla je ona.
Radovićeva je pohvalila osnivače časopisa Predraga Mitrovića i Aleksandru Paladin, što svedoče o trenutku dobronamerno i ništa ne isključuju sa naše muzičke scene.
- Nama nedostaje širina pogleda, jer smo skloni da budemo lični. Ne želim to ovoj reviji koja neguje potpuno drugačije tendencije - kazala je gospođa Radović.
Prema njenim rečima, revija "Muzika klasika", koja dotiče sve žanrove i festivale, "zaronila" je i u male gradove u Srbiji u kojima se takođe odvija muzički život, a ne samo u prestonici.
- Brojni su razgovori sa muzičarima, mladima kao što je u ovom broju intervju sa pijanistom Vladimirom Miloševićem, doajenima naše muzičke scene gitaristom i pedagogom Jovanom Jovičićem, a to nama nedostaje – dodala je Branka Radović.
O reprezentativnom časopisu sa kompakt diskom koji beleži muzički trenutak u kome živimo, moderno dizajniranoj muzičkoj reviji kojom možemo da se ponosimo pred gostima iz sveta koji sviraju u Kolarčevoj zadužbini, govorila je i direktorka te kulturne institucije Jasna Dimitrijević.
U muzičkom programu učestvovale su članice Beogradskog kvarteta harfi i direktorka Opere Narodnog pozorišta Katarina Jovanović.
M.B.