Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA URUČENE NAGRADE „MUZIKA KLASIKA“

7 mart 2012

Svečano uručenje Nagrada “Muzika klasika”, koje dodeljuje istoimeni domaći časopis za klasičnu muziku, održano je 9. marta u Muzeju Narodnog pozorišta, a tom prilikom predstavljen je i novi broj revije “Muzika klasika”.

Među ovogodišnjim laureatima, u kategoriji Muzička institucija godine, odnosno Ženski izvođač godine, nalaze se Narodno pozorište u Beogradu i prvakinja Opere Snežana Savičić Sekulić.
Violinista Jovan Kolundžija dobitnik je nagrade “Muzika klasika” za najboljeg muškog izvođača klasičnog repertoara u Srbiji u 2011. godini.
Za najboljeg mladog izvođača godine proglašen je pijanista Vladimir Gligorić, najbolji orkestar je Beogradska filharmonija, dok je za najuspešnijeg kompozitora proglašena Aleksandra Vrebalov za operu “Mileva”. Kao najbolji kompozitor primenjene muzike nagradu “Muzika klasika” dobio je Kornelije - Bata Kovač za muziku u TV serijalu “Cvat lipe na Balkanu”. Za najboljeg kritičara izabrana je Branka Radović, a za koncert godine proglašen je nastup violiniste Romana Simovića i „Gudača Svetog Đorđa“ 15. novembra u Kolarčevoj zadužbini. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu proglašen je za izdavača godine za izdanja kompakt-diskova, „Gitar art“ je izabran za najbolji festival, a za smotru regionalnog značaja Festival srpske solo pesme u Mladenovcu.
Pred brojnom publikom, o ustanovljenju nagrade i kriterijumima za njenu dodelu, govorili su direktor agencije “Muzika klasika” Predrag Mitrović i glavna urednica revije “Muzika klasika” Aleksandra Paladin, a u umetničkom delu programa nastupili su sopran Snežana Savičić Sekulić, gitarista Milan Dujmović i Gudački kvartet "Mokranjac".
Nagrada je ustanovljena 2010. godine, kada je izašao prvi broj revije “Muzika klasika”, a osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.
Nagrada se dodeljuje na osnovu vrednovanja stručnog žirija od sedam članova, koji aktivnim prisustvom na koncertima u muzičkim centrima u zemlji predlažu umetnike i institucije za koje smatraju da su ostavili najznačajniji trag u muzičkom životu u Srbiji u toku jedne godine.
Novi broj časopisa “Muzika klasika”, šestog po redu, predstavio je etnomuzikolog Dimitrije Golemović koji je, između ostalog, kazao da su u njemu objavljeni intervjui sa Draganom Đorđević, Petrom Jankovićem, Ivanom Jevtićem, sastavom “LP duo”, Gudačkim kvartetom “Mokranjac”, Zoranom Todorovićem i Miljenkom Puljićem.
U ovom specijalizovanom časopisu, prvoj reviji klasične muzike u Srbiji, mogu se pronaći i drugi sadržaji vezani za aktuelni savremeni muzički trenutak kod nas i u svetu.
Autori tekstova su afirmisane ličnosti srpske muzike različitih profesionalnih profila, koji se pored svojih profesija bave i muzičkim novinarstvom.
Prvi broj izašao je 1. oktobra 2010. godine.
M.B.