Vesti

Uručene nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, među laureatima Biserka Cvejić i Jasmina Trumbetaš Petrović

31 januar 2019

Nagrade revije "Muzika klasika" za 2018. godinu, koje se dodeljuju osmi put, uručene su 31. januara u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, a među laureatima su Biserka Cvejić i Jasmina Trumbetaš Petrović.

Gospođa Cvejić, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu (1951-1961) dobila je Nagradu "Muzika klasika" za izuzetan doprinos umetničkoj muzici u 2018. godini, a prvakinja Opere Nacionalnog teatra i aktuelna direktorka tog ansambla, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović - Nagradu "Muzika klasika" za najboljeg ženskog izvođača. 

Umesto Biserke Cvejić nagradu je preuzela njena rođaka Branka, dok je u ime Jasmine Trumbetaš Petrović priznanje primio njen sin. 

Na prigodnoj svečanosti dodeljene su nagrade i u ostalim kategorijama - najbolji muški izvođač je flautista Ljubiša Jovanović, hornista Teodor Blagojević proglašen je za najboljeg mladog izvođača, kompozitor godine je Aleksandar Sedlar, nagrađen za "Simfoniju br. 1", a najbolji kompozitor primenjene muzike je Irina Dečermić za muziku za TV seriju "Koreni" (RTS). 
  
Beogradski kamerni orkestar "Ljubica Marić" proglašen je orkestrom godine, izdavač godine je Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, nagrađen za knjigu "Muzika u odjecima kritike", dok je Gala koncert u čast 60 godina Radio Beograda 2, najbolji koncert u 2018. 

Nagradu "Muzika klasika" za knjigu godine dobila je dr Melita Milin za delo "Ljubica Marić - Komponovanje kao graditeljski čin", violista Dejan Mlađenović je nagrađen za album "Solo Sei", najbolji festival u 2018. je 50. Bemus, a festival od regionalnog značaja Međunarodni festival srednjovekovne muzike - Medimus u Prizrenu. 

Kritičar godine je Ana Ćirica, muzička urednica i kritičarka Radio Beograda 2, dok je nagrada za afirmaciju umetničke muzike pripala Mirjani Rastović, muzičkom uredniku Radio televizije Vojvodine. 

Organizator godine je Centar beogradskih festivala - CEBEF, a Muzikološki institut SANU je institucija godine. 

Nagrada "Muzika klasika" ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije.  

Osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni. 
M.B.