Vesti

URUČENE NAGRADE “ZLATNI BEOČUG”, MEĐU LAUREATIMA I ANSAMBL "KIR JANjE"

11 april 2013

Nagrade “Zlatni beočug”, za trajni doprinos kulturi Beograda, uručene su u četvrtak 11. aprila na Velikoj sceni, a među ovogodišnjim dobitnicima je i ansambl predstave "Kir Janja".

U ime umetničke i saradničke ekipe, Nagradu “Zlatni beočug” je primio glumac Predrag Ejdus koji u ovoj kultnoj predstavi tumači naslovnu ulogu.
Na oduševljenje brojne publike, Ejdus je govorio monolog iz tog Sterijinog komada koji je premijerno izveden 25. decembra 1992. godine.
Ista nagrada, uručena je i nekadašnjim članovima Nacionalnog teatra - operskom solisti Oliveru Njegu i primabalerini Milici Bijelić.
Među ovogodišnjim dobitnicima su i nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Milka Stojanović i glumac Aleksandar Berček, koji je u periodu od 21. januara 1993 do 10. maja 1997. godine bio upravnik Nacionalnog teatra. Ovo dvoje umetnika dobili su Izvanredni Zlatni beočug za životno delo.
Na spisku dobitnika Nagrade "Zlatni beočug" su i muzički umetnik Dragutin Bogosavljević, dramaturg i pozorišni kritičar Dragan Bošković, književnik Radoslav Vojvodić, filolog Aleksandra Vraneš, novinar i publicist Milorad Vučelić, istoričar Ljiljana Čubrić, pozorište “Slavija”...
Priznanja „Zlatni beočug“ uručuje se svake godine za trajni doprinos kulturi Beograda, kao i posebna priznanja za izuzetan doprinos kulturi i za promociju srpske kulture.
Tvorci ove nagrade, koja se dodeljuje od 1970. godine, su Vasko Popa, Radomir Stević Ras i Jevta Jevtović.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE