Vesti

ANSAMBL "KIR JANjE" OVOGODIŠNjI DOBITNIK NAGRADE "ZLATNI BEOČUG", URUČENjE 11.04.

29 mart 2013

Ansambl predstave "Kir Janja" ovogodišnji je dobitnik Nagrade "Zlatni beočug" za trajni doprinos kulturi Grada Beograda za 20 godina uspešnog igranja predstave. Priznanje, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, biće uručeno u četvrtak 11. aprila u 12 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Predstava, po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Egona Savina, premijerno je izvedena 25. decembra 1992 i već te godine proglašena je za najznačajnije ostvarenje u kulturi.
U prvoj podeli bili su Predrag Ejdus (Kir Janja), Nada Blam (Juca), Tamara Vučković (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima) i Mihajlo Viktorović (Petar).
Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, kostime Bojana Nikitović, a muziku je komponovala Ksenija Zečević (1956-2006).
Na Sterijinom pozorju 1993. godine predstava osvaja tri nagrade, a Predrag Ejdus dobija i priznanje publike za najbolje glumačko ostvarenje.
Po izboru pozorišnih kritičara i beogradskih novinara "Kir Janja" je proglašena za najbolji komad i u toj godini.
Na Dan Narodnog pozorišta ova predstava dobija još dve nagrade i pohvale: Predrag Ejdus i scenograf Geroslav Zarić su laureati Nagrade, a Nada Blam Pohvale Narodnog pozorišta.
Od prvog izvođenja, predstava je odigrana pred više od 70. 000 gledalaca. Gostovala je u Pančevu, Novom Sadu, Vršcu, Lazarevcu, Požarevcu, Boru, Užicu, Prištini, Podgorici, Obrenovcu, Kragujevcu, Negotinu, Šapcu, Ubu, Zaječaru, Boru, Nišu, Beču, Banja Luci, Skoplju, Kumanovu, Čikagu...
Predrag Ejdus, u ulozi Kir Janje, negativnog komičnog junaka kojem je strast prema novcu deformisala ljudski lik, i Lepomir Ivković (Mišić) odigrali su svih 206 predstava. Nada Blam je svoju ulogu jedno vreme delila sa Nelom Mihailović. Ulogu Kir Dime su, pored Milenka Pavlova igrali i Boško Puletić, Rade Miljanić i Peđa Miletić, a Tamaru Vučković je zamenila Zlatija Ocokoljić, da bi potom isti lik tumačile i Milena Đorđeviž i Danijela Tomoviž.
Desilo se jednom da u ulogu Katice za svega sat vremena „uskoči” Lidija Stevanović, koja je istu rolu u to vreme igrala u Novom Sadu, a slugu Petra igrali su Mihajlo Viktorović, Boris Andrušević i Bogdan Mihajlović; krace vreme ovu ulogu je tumačio, kao gost, Janoš Tot, a potom Toma Trifunović, Srboljub Milin i Boško Puletić.
M.B.