Vesti

DEJAN SAVIĆ DOBITNIK PRIZNANjA "ZLATNI BEOČUG" ZA TRAJNI DOPRINOS KULTURI BEOGRADA

3 april 2014

V.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu i dirigent Dejan Savić ovogodišnji je dobitnik priznanja "Zlatni beočug" za trajni doprinos kulturi Beograda.
Među laureatima tog priznanja, koje dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica, su i sociolog obrazovanja i kulture prof. dr Zoran Avramović, reditelj Miroslav Aleksić, muzički umetnik Mihailo Blam, novinar - urednik Ljiljana Bogdanović, književnik Zoran Bognar, književnik i književni prevodilac Miljurko Vukadinović, publicista i scenarista Aleksandar Gajović, dramaturg i dramski pisac Aleksandar Đaja, glumac Milorad Mandić, kantautor Nenad Milosavljević...
U kategoriji Izvanredni Zlatni beočug za životno delo, laureat je koreograf Baleta Narodnog pozorišta u penziji Vladimir Logunov. Osim njega, pomenuto priznanje dobili su i glumac Petar Božović i kompozitor Dejan Despić.
Nagrade će biti uručene na svečanosti koja će biti održana u subotu 12. aprila (12,00) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodeljuje “Zlatni beočug” od 1970. godine umetnicima, stvaraocima, naučnicima, ansablima, organizacijama i ustanovama za trajni doprinos kulturi Beograda, odnosno svima onima koji doprinose uspešnijem kulturnom životu srpske prestonice.
Tvorci nagrade su pesnik Vasko Popa koji je dao i ime nagradi, Radomir Stević Ras i Jevta Jevtović.
M.B.