Vesti

URUČENE NAGRADE ZA TRAJNI DOPRINOS KULTURI BEOGRADA, MEĐU LAUREATIMA DEJAN SAVIĆ I VLADIMIR LOGUNOV

12 april 2014

Nagrade "Zlatni beočug" za trajni doprinos kulturi Beograda i Posebna priznanja -povelje koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda (KPZB), uručene su na svečanosti održanoj u subotu 12. aprila na Velikoj sceni, a među ovogodišnjim laureatima su i v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu i dirgent Dejan Savić, kao i solista i koreograf Baleta Narodnog pozorišta u penziji Vladimir Logunov.
Saviću je uručen „Zlatni beočug“, a Logunovu Izvanredni Zlatni beočug za životno delo.
Zlatni beočug dobili su i sociolog obrazovanja i kulture prof. dr Zoran Avramović, reditelj Miroslav Aleksić, muzički umetnik Mihailo Blam, novinar - urednik Ljiljana Bogdanović, književnik Zoran Bognar, književnik i književni prevodilac Miljurko Vukadinović, publicista i scenarista Aleksandar Gajović, dramaturg i dramski pisac Aleksandar Đaja, glumac Milorad Mandić, kantautor Nenad Milosavljević...
U njihovo ime, zahvalio se Savić koji je, između ostalog, rekao da ova nagrada, ne predstavlja "samo vrednovanje stvaralačkih dela i njihovih stvaralaca, već i institucija koje se izdvajaju čuvanjem dostignuća kulturne tradicije i otvaranjem novih stvaralačkih puteva"
- Imena dobitnika priznanja "Zlatni beočug" u protekle 43. godine potvrđuje našu misao da ovu nagradu treba razumeti i kao kontinuitet one kulture koja poštuje tradiciju i traga za novim oblicima i novim znanjima i saznanjima u srpskom društvu - kazao je Savić.
Osim Logunova, u kategoriji Izvanredni Zlatni beočug za životno delo, priznanje su dobili i glumac Petar Božović i kompozitor i teoretičar muzike akademik Dejan Despić, dok je Izvanredni Zlatni beočug pripao Prvom beogradskom pevačkom društvu.
Na predlog žirija, Izvršni odbor KPZB doneo je odluku da Posebno priznanje - Povelju dobiju ambasadori Indonezije i Japana u Beogradu, Samuel Samson i Masafumi Kurokiu, a restoran "Sinđelić" za trajni doprinos ugostiteljstvu, kulturi i turizmu.
Dobitnik Godišnje nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Beograda je Dragan Kolarević za doprinos u radu KPZB.
Na ceremoniji svečanog uručenja govorili su generalni sekretar KPZB Živorad Ajdačić, predsednik KPZB prof Milovan Vitezović, dok je odluku žirija pročitao predsednik prof.dr Darko Tanasković.
Odluku o nagradama, koje su ove godine uručene po 43. put, doneo je žiri od 17 članova.
Program su vodili dramski umetnici Hadži Nenad Maričić i Biljana Đurović.
Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodeljuje “Zlatni beočug” od 1970. godine umetnicima, stvaraocima, naučnicima, ansablima, organizacijama i ustanovama za trajni doprinos kulturi Beograda, odnosno svima onima koji doprinose uspešnijem kulturnom životu srpske prestonice.
Tvorci nagrade su pesnik Vasko Popa koji je dao i ime nagradi, slikar, ilustator, autor osobene ćirilice "Rasovice", osnivač "Pozorišta igrališta" i jedan od prvih multimedijalnih umetnika Radomir Stević Ras i muzeolog Jevta Jevtović.
M.B.