Vesti

Na Velikoj sceni uručene Nagrade „Ardalion“

24 decembar 2017

Nagrade „Ardalion“, koje su predstava „Ivanov“ i glumci Hana Selimović i Predrag Ejdus osvojili prošlog meseca na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu „Bez prevoda“, uručene su u nedelju 24. decembra na Velikoj sceni, posle izvođenja tog Čehovljevog komada, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Reč je o nagradama stručnog žirija za najbolju predstavu, najbolju žensku i najbolju mušku ulogu, koje je, na prigodnoj svečanosti, uručio direktor užičkog Narodnog pozorišta i koselektor festivala Zoran Stamatović.

U ime „Večerljih novosti“, medijskog pokrovitelja festivala u Užicu, novinarka kulturne redakcije Miljana Kralj uručila je rediteljki Mandić Rigonat umetničku sliku "Mrtva priroda" Miodraga Đilasa.

Većinom glasova stručnog žirija, kojim je predsedavao srpski reditelj Dejan Mijač, a članovi su bili dramaturškinja Željka Turčinović iz Hrvatske, pozorišna kritičarka Nataša Nelević iz Crne Gore, arhitekta i scenograf Radivoje Dinulović iz Srbije i glumac Zoran Ljutkov iz Makedonije, „Ivanovu“ je pripala Nagrada „Ardalion“ za najbolju predstavu.

„Ardalion“ za najbolju žensku ulogu dobila je Hana Selimović za ulogu Saše, a „Ardalion“ za najbolju mušku ulogu - Predrag Ejdus za ulogu Šebeljskog, obe u „Ivanovu“, koji je sa ocenom 4,75 najbolja predstava i po oceni publike.

Ta nagrada će, kako je najavio v.d. direktora Drame Željko Hubač, koji je bio moderator svečanosti, biti uručena sledeće godine kada „Ivanov“, u okviru revijalnog dela programa, bude gostovao na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu

Na ovogodišnjoj manifestaciji, održanoj od 13. do 20. novembra, učestvovali su teatri iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
M.B.