Vesti

Vukove nagrade za 2017. godinu uručene primadoni Milki Stojanović i maestru Dejanu Saviću

6 februar 2018

Vukova nagrada za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, koju 54. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije, uručena je 6. februara u Predsedništvu Srbije, a među ovogodišnjim laureatima su i primadona Milka Stojanović i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, maestro Dejan Savić.

Na prigodnoj svečanosti, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, operskoj divi Stojanović je dodeljena Izuzetna Vukova nagrada.

Ovo priznanje, koje KPZ dodeljuje u posebnom slučaju, a odluku o tome donosi Izvršni odbor te ustanove, dobili su i Bogoslovija Svetog Kirila i Metodija iz Prizrena i novosadska Galerija Matice srpske.

Izuzetna Vukova nagrada se sastoji od diplome i plakete.

Jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao kompozitor prof. Svetislav Božić, a članovi su bili akademski slikar prof. Momčilo Antonović, književnik prof. Milovan Vitezović, istoričar dr Žarko Dimić, magistar frule Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i književni prevodilac prof. Dragan Mraović i književnik Selimir Radulović, maestru Saviću dodeljena je Vukova nagrada.

Priznanje, koje se sastoji od diplome (rad akademskog slikara Radomira Stevića Rasa), plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića (rad akademskog vajara Nebojše Mitrića) i umetničke slike dobili su i privrednik i mecena kulture Branislav Baćović (Beograd), direktor Narodnog muzeja u Užicu Nikola Gogić, Dečiji kulturni centar u Beogradu, slikar Dragan Bartula iz Loznice,

Laureati su i direktor Gradske biblioteke Novog Sada Dragan Kojić, slikar i grafičar Borivoj Popržan (Novi Sad), književnik Joviša M. Slavković (Guča), novinar RTS-a Branko Stanković (Beograd) i muzejski savetnik Dragan Drašković.
M.B.