Vesti

PROMOCIJA MONOGRAFIJE O MILKI STOJANOVIĆ 28. FEBRUARA NA VELIKOJ SCENI

25 februar 2013

Promocija monografije o operskoj divi Milki Stojanović, autora Raška V. Jovanovića, biće održana u četvrtak 28. februara (20,00) na Velikoj sceni.

O tom izdanju, koje su zajednički objavili "Službeni glasnik" i Narodno pozorište u Beogradu, osim primadone Stojanović, govoriće autor monografije Jovanović i v.d. upravnika Nacionalnog teatra Dejan Savić.
Odlomke iz monografije čitaće dramski umetnici Biljana Đurović i Nebojša Kundačina.
U okviru programa, biće emitovani i snimci nekih od čuvenih arija u izvođenju gospođe Stojanović.
Dramski sopran Milka Stojanović, kao 22-godišnjakinja, debitovala je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ulogom Amelije u Verdijevom "Balu pod maskama".
Studirala je svetsku književnost i istovremeno pohađala studio Zdenke Zikove u Beogradu, a potom se usavršavala kod zvezde Metropoliten opere Zinke Kunc i profesora Di Luga u studiju Milanske skale.
Svetskoj publici pokazala se 60-ih, kada je nekoliko godina bila angažovana u milanskoj Skali i Metropolitenu u Njujorku, rame uz rame sa gigantima poput Franka Korelija, Marija del Monaka, Nikolaja Gede, Karla Bergoncija, kasnije Pavarotija, Dominga...
Karijeru je nastavila u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu. Pevala je glavne uloge u srpskim premijerama "Nabuka", "Atile", "Norme"...
Njen doprinos svetskom operskom izvođaštvu i dalje se pamti. Među brojnim priznanjima koja su obeležila više od pola veka njene blistave karijere, nalazi se i Nagrada "Golden Voice" njujorškog časopisa "Opera News", kojom je pre nekoliko godina izabrana u četiri najlepša glasa 20. veka.
Internacionalni biografski centar iz Kembridža uvrstio je Milku Stojanović među stotinu najvećih profesionalaca 2012. godine. U saopštenju tog britanskog centra koji ima status vodećeg svetskog izdavača biografskih priručnika i „leksikona elite“, među kojima je više od 20 knjiga „Ko je ko“ sa 132 izdanja, navodi se da „nosilac ovog priznanja može biti uveren da je obezbedio sigurno mesto u istoriji“.
M.B.